Thursday, December 29, 2011

KeGiLaaN~

salam to all

Lagu yg ku gilai...kini..
Lirik pendek je..ringkas pula tu. memang liokee habis la..;)

DI ATAS SATU CINTA

'Jejak-jejak langkahku
Bagaikan lembaran waktu
Apakah ku masih bisa terus melangkah
Serpihan hidupku kan ku bangun
Di atas satu cinta..

Subhanallah aku mencintainya
Subhanallah aku menyayanginya
Dari ufuk timur hingga ke barat
Selalu di hatiku..'


*layan..~

Wednesday, December 14, 2011

SeLaMaT MaLam

salam to all..

agaknya suami aku dah 3 kali bertukar mimpi..

tapi aku dah 3 kali on off laptop.

tak boleh tidur, batuk berpanjangan..

tak ada pula cerita best yang boleh di layan di TV..

menatap facebook umpama menatap musuh di cermin, tension!

nak makan?? hilang selera.

2,3 suap berhenti.

nak jogging? gila pula malam-malam ni..

basuh baju?? malas pula.

berangan? angan-angan pun dah musnah.



tidur laaaaa.................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tuesday, December 6, 2011

JaWaPaN di PerSimPanGaN

salam to all.

mengadap desktop je kerja. since suami pun tak ada, maka ni lah kerja paling menarik yg aku boleh buat..;)

kenapa aku menulis blog?

ok.

1- aku minat menulis
2- aku gemar bercerita
3- ke mana aku pergi (macam langkawi baru-baru ini) aku akan update di sini..

kalau ada yg baca dan dapat input darinya, Alhamdulillah..

tapi aku tulis kerana aku tak nak lupakan segenap kenangan..

2009 aku ke Sarawak.. baru ni ada member tanya berapa kos nak masuk ke kampung budaya sarawak. serius aku lupa.. kenangan indah di sana masih ingat tp mana mungkin semuanya.. maka blog lah tempat aku refer. kan kaedah mengingat dengan baik adalah menulis apa yg di baca. maka bagi aku, untuk mengingat setiap kenangan, perlu ditulis juga..sebab tu aku rajin update setiap percutian..

itulah sebabnya..

ada blogger yg singgah dah berkata aku perlu promote blog aku supaya tak syok sendiri..

ok, this is my answer..

siapa yg berminat nak follow blog aku, silakan.
nak baca inputnya, copy dll..silakan..
aku tak promote sebab blog aku blog persendirian.
cuma kisah aku dan keluarga..
lainlah ada bisnes ke 1 day, baru aku promote..
syok sendiri? yess..syok in writing..n pasti ade pembacanya even seorang.

komen? aku tak buka komen, sebab aku rasa serba salah.. ramai rajin komen, tapi aku tak komen pun entry2 mereka. sebab tu aku tutup je ruangan komen. insyaAllah nanti aku buka semula..

follower? aku tak rajen explore blog orang. *kecuali pada masa-masa tertentu. itupun sekali dalam beberapa bulan*..kalau ada yg follow, baru aku follow blog dia balik. itupun kadang-kadang tak follow, then ada yg terasa & tarik balik dari follow aku..

really sorry frens. lepas ni i cuba rajin-rajin drop komen dan follow you all ye.

follower yg ada ni pun dah banyak bagi aku sebab blog aku blog biasa sahaja. penuh dengan kisah hidup je pun. kalau ada orang luar follow, dah kira bagus sangat la tu. thanks a lot..;)

terima kasih atas pandangan kalian.. maaf kalau ada yg terasa dengan setiap tulisan aku.

sekian

Monday, December 5, 2011

LagenDA AkhiR


Salam to all

*bersambung.

Hari terakhir di Langkawi haruslah tak ke mana-mana kecuali ke Jeti. ;)

Jam 10 kami check out, ambil taxi ke Jeti. Sebelum tu sempat singgah untuk bergambar di replika Helang berdekatan Jeti. maka uncle taxi tunggu sekejap ye..;)

Replika Helang

Good bye Langkawi

selepas tu, suami beli tiket Feri (rm23/head). Feri nak berlayar (wahh, berlayar!!) jam 1 tengahari. waktu tu baru 11.30. Maka kami sambung shopping di Haji Ismail Group. Kebetulan mak mertua aku sukakan pinggan mangkuk jenama pyrex, luminac dll, maka sempat merembat seketul dua. dan shopping beberapa t-shirt Langkawi. harga di Jeti mahal sikit tapi kualitinya baik berbanding t-shirt2 yg di jual di Pekan/ pantai...

jam 3 ptg, kami ambil semula kereta di Kuala Kedah dan singgah Alor Setar pekena laksa. hurmm memang superb buat penggemar laksa seperti aku. rasa nak menetap di AS demi laksa. hiiii...

selamat sampai di Rawang jam 10.30 malam. esok suami kerja. kental kan??? aku? sambung tidur.. ZzzZ ;)

......................................

Kesimpulannya, bercuti di sini, memang berbaloi.. sangat best.
cuma kos agak tinggi sebab setiap tempat nak masuk, guna duit. ye la takkan guna air pula kan..
dah tu, gambar kita akan diambil di sana, di cabel car, di wildlife park, island hopping dll..depa siap framekan, atau buat souvenir. dah gambar sendiri, takkan tak ambil kan. maka perlu bayar juga tu..gambar sekeping bodo2 pun dah RM30..padahal cuci sendiri rm5 je kat sini.. memang melancong betullah kata org!

aku dan suami berdua je pun dah berhabis melebihi 2.5k. *mungkin sebab aku kuat shopping & kuat makan kot. ^^,. mak aku pergi dulu lebih dari 2 org, habis lebih kurang sama je.. sob3x..

percutian seterusnya?? in planning.
rasa nak ke pangkor island lagi je..demi sotong-sotong pula..;)
sekian.


Sunday, December 4, 2011

LaGenDa 3

salam to all..

*sambungan

Hari ketiga di Langkawi kami berhajat nak naik cabel car.. ok, aku cuak. hormon adrenalina merembes tanpa injap. suami aku cool.. katanya cabel car wajib naik. kalau tutup hari ni, dia sanggup tunggu esok dan tambah lagi cuti kami di sini..hurm, semakin nervous aku dengar..dan kebetulan pada hari tersebut tutup disebabkan angin kuat. bersyukur bila tutup. tersenyum di belakang suami..heeee.. jadi kami ke wildlife park (rm12/head kalau tak silap)..


suami beri rusa (rusa kan ni???) makan mangga..hiii

madam pearl..=)

nama wildlife park, tapi dalamnya bird paradise. tak ada pula jumpa lion, tiger, king kong ke kan..

dalam 2 jam meneroka, keluar..
nak ke mana lagi..suami boleh pula call bahagian cabel car.. dah buka.. *laaa...tutup sekejap je ke.......pengsan!!

then bergegas semula ke cabel car. Rm15/head.. beratur baik punya panjang. nasib tak begitu lama menunggu . ada yg kata jarak nya dalam 10km, jauh dari genting punya cabel car.. tapi lepas aku naik, aku rasa genting lagi panjang...cuma yg menarik, cabel car ni ada 2 stesyen.. stesyen pertama, palancong akan turun, ada track ke kawasan tertentu.. then naik semula cabel car ke stesyen kedua.. baru patah balik.. cuma, jauh lebih tinggi dari genting.. maka, jangan pandang bawah.


gerrrr...

bergambar di stesyen pertama. giler panas masa ni!
bergambar di stesyen kedua.

subhanallah..itu sahaja yg terucap tika melihat kebesaranNya..

selamat sampai je cabel car, akulah paling lega. heee..penakut punya budak!! terus rasa lapar.. pekena sate dan laksa. memang sedap masakan orang utara!

malamnya kami shopping sakan di Ismail Group. borong segala coklat.. dan paling tak tahan, berkali-kali kami masuk Al-ikhsan dan kedai nike. konon harga lebih murah sebab bebas cukai..maka suami merembat beg dan baju.. dan aku tak ketinggalan rembat beg. hiii.. tapi harga ratusan jugak. macam sama je dengan harga di sini..hurmmm.. *coklat je kot yg nampak lebih murah dan variasi.

pulangkan kereta sewa.. esok dah nak balik...

*bersambung

Saturday, December 3, 2011

LagenDa 2

salam to all..

*sambungan:

hari kedua di Langkawi, kami menaiki boat (rm30/head) ke 3 buah pulau. Pelayaran ni melibatkan Pulau Dayang Bunting, Pulau Beras basah dan pulau singa besar (kalau tak silap!) ;)

Laju beb boatnya. teruja!

1-Pulau Dayang Bunting :

ha, cuba tengok dan amati sendiri.. bagaimana yang dikatakan Pulau dayang bunting?? (Lihat ada kepalanya (dari kanan), dadanya dan perut buntingnya..ia kan?? rasa nak menangis melihat kebesaran Illahi)

kemudian ke tasik dayang bunting..
kami tak mandi pun kat sini sebab kawasan kecil, ramai pula kanak-kanak riang. maka aku dan suami pilih untuk menaiki solar boat (rm30/boat) round-round tasik tersebut selama setengah jam.

setibanya di Tasik Dayang Bunting..

atas solar boat.

2- Pulau singa besar


boat berhenti di tengah-tengah pulau.. melihat burung -burung helang terbang berdekatan dengan kita untuk makan makanan yang di berikan oleh pemandu-pemandu bot pelancong tersebut. best!

3- Pulau beras basah

ramai yang turun mandi manda di sini. disebabkan masa ni dah tengahari, panas terik pula tu, maka aku dan suami berjalan-jalan sahaja di tepi pantai. ;) duduk bawah pokok, makan-makan.. memang feel!

boat yang kami naiki.

lepas tiga jam lebih, berakhirlah pelayaran kami..

lepas zuhur, tak ada masa nak rehat-rehat. sambung ke Padang Mat Sirat, Makam Mahsuri (Rm5/head) , makam purba, Kilang Gamat, Laman Padi dan Galeria Perdana (Rm5/head).

Makam Mahsuri..

tapak beras terbakar..

di laman padi

Di galeria perdana, kamera tak boleh di bawa masuk. tapi boleh ambil gambar guna kamera handfon. ada la aku ambil sikit-sikit. cuma tak ingat dalam hp mana. huuu. maka malas nak upload. di sini, ada kira-kira lebih 2500 hadiah dan anugerah negara yang dihadiahkan kepadaTun Dr. Mahathir dan isteri .Bahan pamerannya termasuklah barangan kristal ,barangan kulit,perak,tembaga,seramik, alatan seni muzik dan kraf silam,bahan tekstil, senjata, koleksi prototaip kereta dan pacuan empat roda .

*fuhhh! pancit. memang syiok. Cuma makam mahsuri (termasuk muziumnya) dan laman padi tu aku tengok macam tak semenggah. tak berjaga.. kureng sikit la..huu.

*bersambung

LAgENdA 1

salam to all..

wahh, lama tak online..

aku baru balik dari Pulau Lagenda, Langkawi.. 4 hari 3 malam di sana bersama suami tersayang.

so aku nak update dan share lah sikit-sikit pengalaman aku di sana..;)

Aku gerak hari ahad (27/nov) jam 6.40 pagi..perghhh gila semangat suami aku kejut aku pagi-pagi.. gerak awal lebih mudah katanya..naik kereta ke Kuala Kedah..dari situ ambil Feri ke Langkawi. naik feri dari Kuala Kedah dalam 1 jam 2o minit dengan harga RM23 satu kepala. nak naik feri dari kuala perlis pun boleh, dalam 30 minit je...tapi kami nak lelama sikit dalam Feri..so ambil dari Kuala Kedah..;-)

Sampai Langkawi jam 3.30 petang. kami terus uruskan kereta sewa dan check in Hotel yg dah di book seminggu lebih awal. Hotelnya di Pekan Kuah.. Azio Hotel namanya. Kalau nak dekat dgn pantai, boleh la book chalet/motel di Pantai Chenang. tapi kami book Hotel yg dekat dengan Jeti..

Hari pertama di Langkawi, tak ke mana sangat sebab dah malam pun. so jalan-jalan cari makan dan habiskan masa di pantai sahaja..sambil tu usha-usha tempat menarik dan aktiviti yg bakal dijalankan sepanjang bercuti di sini..


di pantai chenang..


*berhati-hati dengan tawaran parking kereta di Kuala Kedah..dan juga harga sewa kereta di Langkawi..tambah2 pula masa cuti sekolah ni.. banyak nak ambil kesempatan sahaja!

sekian..*bersambung

Wednesday, November 23, 2011

Can't WaiT!!

salam to all..

cuti sekolah sudah bermula..(^^,)

maka, tugas sebagai suri rumah sepenuh masa juga telah bermula semenjak beberapa hari yang lalu..

di saat kawan-kawan aku sibuk buat tuisyen, ada yang part time di kedai-kedai buku, ada yang terlibat jaga exam SPM, ada yang terlibat dengan kursus dan lain-lain, aku dengan lemah gemalai nya hanya mengulit di rumah. nak berehat sepuas-puasnya. tak mahu part time ke, apa ke.. tunggu gaji dan bonus je masuk..aci tak?? ;)

Minggu hadapan, misi percutian akan bermula.. Ada dua fasa..

Fasa pertama honeymoon bersama suami..

dan fasa kedua honeymoon bersama ayah bonda.. can't wait...

*ada juga yang tak tahu, cikgu cuti sebulan pun bergaji dan berbonus. ;) Alhamdulillah..

Wednesday, November 9, 2011

CuTi

salam to all..

kat sekolah..blurrr je selepas 4 hari bercuti.. students pun lemau tak bermaya.. masuk angin..

so, update blog sementara menunggu next class. kerja-kerja lain dibiarkan bertimbun. tiada hati untuk selesaikannya. tambahan pula, minggu depan dah akhir persekolahan.. lepas tu cuti panjang... can't wait!!!!!

nak bercuti ke mana??

masih dalam planning.. mulanya dah plan ke sabah pada akhir november.. tapi cuti aku tak match dengan cuti adik dan ayah aku.. so tak jadi nampaknya..

tukar plan ke penang sempena adik aku cuti semester.. nak bawa dia jalan-jalan, tapi suami aku kursus pula 2 minggu ini..

tukar plan lagi!!!

ditangguh ke awal disember..ke mana? entah, sedang berkira-kira!

cume hari isnin baru ni, sempatla berjalan ke muzium tentera udara dan muzium negara..suami tak cuti lama so tak dapat berjalan jauh..dalam KL/selangor je lah.. muzium negara tu dah pergi tahun lepas tapi masa tu tengah renovate...so baru ni pergi lagi utk melihat perubahan..*biasalah kalau dah taste suami dan adik aku, mesti nak ke tempat-tempat sejarah...


ada pameran kapal karam di muzium negara..

Antara kapal yg karam..;)



bersedia untuk berlepas..;p

inilah kegilaan mereka!

Baliknya, kami ke muzium P.Ramlee..tapi tutup..

akan ke sana semula bila ada peluang..

sekian.

Monday, November 7, 2011

PeNgaLamaN PerTama

Salam to all..

Salam Aidiladha untuk semua..*walau dah terlambat kan

sehari sebelum raya, macam biasa aku masak nasi impit, rendang ayam cili api dan dadih coklat. kiranya semua ni yg suami request lah..

malamnya tidur lewat gara-gara bola di TV..

Maka paginya, boleh pula berdendang sayang keluar rumah nak ke masjid pukul 8.15. sebab biasanya solat aidiladha bermula jam 8.30.. tapi malangnya, jam 8.15 dah habis sembahyang di masjid. awal benor tahun ini??

so malang...

balik rumah. tunaikan di rumah bersama suami.. tahun depan kene pergi awal..!!!*kalau panjang umur dan ada rezeki..mudah2an..

balik sembahyang, makan-makan..mula mengasah pisau..

pukul 10, turun padang..tak pernah aku turun untuk tengok orang sembelih dan melapah lembu.. tapi bila tahun ni dah bersuami, maka teringin nak ikut suami..*tahun-tahun sebelum ni, raya haji tak ke mana pun. duduk rumah aja..insan-insan yg bergelar lelaki je akan sibuk.

Al-kisah, suami, bapa mertua dan abang ipar melapah lembu...

setiap detik di tonton.. penuh aksi. ada lembu cuba lepaskan diri sampai tali melilit diri sendiri.. ada lembu terberry-berry dan terkucil aja.. yaAllah, 1001 perasaan dan pengalaman..

14 ekor lembu dikorbankan..dan kami dalam kumpulan ke 12 dan lembu ke 2. lembu diikat kakinya, ditumbangkan.. lubang dikorek untuk tadah darah lembu..

pisau tajam digunakan untuk putuskan urat marikh nye.. bertakbirlah kami masa uratnya terputus..darah menyembur di serata tempat. tak boleh nak kasihan, maka dikuatkan aja azam di dada..

daging disiat-siat dan menjadi ketulan.. dari kepala sampai ke kaki, licin diambil orang..

dan aku???

balik rumah macam orang nanar. setiap sisi makanan aku pandang macam daging mentah.. air berwarna ku bayangkan darah.. macam mana ni??

mak masak sup tulang..aku hanya mampu melihat..

nampaknya perlu masa untuk makan daging semula!

part ni paling tensen nak tengok.. masa lembu perlu direbahkan..

2 bahagian kami pada lembu ini!

suami dan bapa mertua dah bersiap sedia!

suami membetulkan ikatan pada lembu!

*pengalaman yg tak akan dilupakan dan aidiladha yg bermakna..penghayatan kepada erti pengorbanan..

Thursday, November 3, 2011

.................!!!!

salam.

rasa nak ikat diri sendiri kat tiang untuk 2 jam..

sekian..

Monday, October 31, 2011

PerSoALaN Di HeArThY

salam..

semasa di matrikulasi, Universiti mahupun maktab dulu, aku berkawan dengan semua lapisan masyarakat.

yang sederhana, yang pendiam, yang sosial, yang islamik dll..

aku tetap aku.. tak terikut mana-mana..

cuma rasa rendah diri bila berhadapan dengan kawan-kawan yang punyai ciri-ciri islamik yg tinggi. gila respek.

tudung menutupi dada...
pakai handsocks..
pakai stoking..
tak pakai inner, mesti baju longgar..
sebab inner ni umpama membalut aurat, sedangkan kita disarankan menutup aurat..

fuhh, sangat respek dengan org2 begini.. kerana mereka mampu mengekang nafsu dari berfesyen berlebih-lebihan..atau lebih mudah dikatakan, mereka ni bukan golongan yang bertabarruj (berhias-hias)..

namun, sedikit terkilan apabila melewati hari perkahwinan mereka-mereka ini..

kerana sangkaan aku mereka tidak akan jadi macam aku masa aku berkahwin dulu..

dihias berlebih-lebihan, sanggul ditinggikan, tudung masuk ke dalam baju..dll..

itu aku, insan biasa. bukan bermakna, kalau biasa tu aku boleh buat. tp at least tak adalah org terkejut.

tapi mereka yg dulunya lebih mulia dan indah dr aku, melakukan yg sama sepertinya aku..

mana stokin, handsocks, tudung menutupi dada, baju longgar, dan hiasan sederhana mereka??

mana ciri-ciri indah mereka yg buat aku malu dulu? mana ciri-ciri mulia itu?

ok..siapalah aku nak persoalkan perkara ini..

cuma aku sedikit terkejut.

dan boleh dikatakan terpempan dan terpana seketika..

aduhai..mengapa tidak dikekalkan imej indah dan mulia kalian sahabat-sahabatku...;(

sekian..

Tuesday, October 25, 2011

TuPpErWare

salam to all..

semenjak dari sekolah menengah, aku merupakan penggemar botol air..

setiap hari mesti bawa air masak ke sekolah dan ada bekas air khas.. tak mahu guna botol plastik air mineral. tp zaman sekolah dulu jenama tupperware tak tahulah dah wujud ke belum. aku guna yang biasa je. janji bentuk botol nye tu cantik dan bewarna warni..;)

kalau dikumpul-kumpul, boleh jadi aku punyai 20 jenis botol air. cuma bila dah lama pakai, dah huduh, dan dah mula meleleh air dari penutupnya, aku dah tak pakai dah.. biasalah jenama TIPUWARE je..^^, kadang-kadang, saja je beli sebab cantik bentuknya. pastu tempatnya di dalam peti ais je pun.

terbawa-bawa sehingga kini, ke tempat kerja (masih jua sekolah) aku pasti bawa botol air sendiri. handbag mesti besar..sebab kalau malas nak pegang, aku masukkan je dalam handbag sekali. manalah tak berat!! bukan ke sekolah je, ke mana-mana sahaja, biasanya air mesti di bawa. bekas air mesti ada dalam kereta..botol air sekarang pun dah advance. siap ada beg/case/cover sendiri siap bertali..so senang nak pikul . tak payah masuk handbag dah..;p .dan sekarang, aku dah tak beli tipuware lagi, aku penggemar tupperware..

ini botol air pertama aku beli jenama tupperware..


masih pakai sampai kini. memang tahan lasak. air tak meleleh keluar. itu kriteria penting untuk botol air aku..

cuma, bila tengok katalog, ada pula warna purple. maka beli lagi satu..

kemudian, beli pula yg besar giant ni. sebab aku rasa sangat cantik kalau letak dalam petia ais berisi air masak sejuk..cool kan..

beli juga yg kecil comel..sama hijau sama cantik..

dan ini, kalau suami aku nak bawa bekal ke..nampak makanan tu sedap kalau letak dalam tupperware..heeee

hurm, mata rambang je tengok katalog tupperware. nak meng'order' je kerja. ada lagi yang dah diorder. On da way! aduhai!!!

sekian.

Friday, October 14, 2011

TaK NgerTi

salam..

diri ini tidak baik..

tidak juga alim..

apatah lagi untuk mengaku muslimah sejati..

tapi diri ini sangat tak mengerti..

gambar yang di upload di fesbuk oleh rakan-rakan..

rakan fesbuk wanita yg indah rupa kurniaan pencipta..

tapi mengambil gambar sendiri.. dengan kepalanya nampak separuh je.. dahi dan rambut tak nampak pun..tapi fokus nya adalah bahagian dada..segala aliran ditunjukkan..*sedangkan sepatutnya org nak tengok muka, siapa gerangan yang punya fesbuk.. kenapa dada pula yg lebihnya? ambil gambar dari atas dan dari sisi untuk menampakkan sesuatu yg seharusnya di sembunyikan dari pandangan lelaki ajnabi..

kita yg melihat ni pun rasa malu..;(

yg cantik dan indah itu untuk suami..bukan ditunjukkan kepada umum, bf, tunang dan selainnya..

tak kasihankah kepada bakal suamimu kelak? berkongsi kecantikanmu dengan umum.. ;(

ok.. ter'emo' pula.. aku tak ada niat apa-apa.. malah diri ini juga terlalu banyak kelemahan yg perlu diperbaiki..

cuma......

entahlah..tak tahu nak cakap macamana..

aku cuma nak kita sama-sama belajar sebelum semuanya terlambat.. takuuutttt..;(

sekian

Monday, October 10, 2011

PerKaRa BiAsa Di LuAr KeBiaSaaN

salam to all

7/10/11 : hari ulang tahun kelahiran suamiku yg ke 26 tahun..
seperti yang aku 'entry' kan di bawah..teruknya ayat ni.. *aku bukan cikgu BM.!

jadi runsing lah hati ini.. nak hadiahkan apa? merayau lah aku ke segenap sungai besar sehari sebelum hari besarnya itu.. mencari dan terus tercari-cari.. ok, pekan kecil je.. tak ada apa.. balik...
kecewa..T_T

petang jumaat aku balik rawang..aku sampai rawang dalam pukul 2 petang.. suami aku biasanya sampai rumah dalam 5 setengah. sebelum dia balik, aku merayap la sekitar rawang..kot la dapat cari apa2 yg patut..

.....

beliau balik kerja je, isteri mithali beliau ni (keh3x) sambut beliau dengan sebiji kek..ok, cara lama nak surprisekan pasangan sebenarnya.. tapi aku rasa menarik.. sbb beliau tak pernah celebrate birthday sendiri sepanjang 26 tahun usia beliau.. dan sepanjang couple dan tunang dengan aku, pun kami tak celebrate.. sbb kami biasanya terpisah jauh..;)

selain kek, aku belikan beliau 1 tshirt. ok, hadiah biasa je pun.. tp yg luar biasa sbb tshirt itu ada sentuhan warna ungu. warna tshirt yg beliau tak pernah ada seumur hidup..semua yg aku buat dan beri adalah apa yg beliau tak pernah buat dan ada sebelum ini.. kira romantik la aku kan? heeeeee

lepas mandi je, aku minta beliau potong kek..Tiramisu..our feveret! dengan hanya berkain pelekat kami meraikan hari lahir beliau di rumah kami.

lepas maghrib, aku minta beliau pakai terus tshirt jalur ungu dan kami ke ice room di taman sri gombak. aku mcm biasa dengan spagetti bolognaise & aku orderkan beliau makanan yg beliau tak pernah cuba juga sebelum ini.. ala2 lunch/ dinner box orang korea.. adik beradik teppayaki / teriyaki..

beliau dengan tshirt jalur ungu.. i lioke it very much..

haaa..ni makanan yg di order.. terpempan suami aku tengok dinner box tu.. unik katanya.. sedappp..itu pasti..!

ice cream.. macam kat tutti fruiti pula kan! ice cream + yogurt!

kemudian..kami pusing-pusing KL.

dan berhenti di Dataran Merdeka..

untuk apa?

saja, teman beliau pada waktu malam bersama dara dan teruna yang melepak2 di situ..

kata beliau 'kita duduk sini sampai polis datang halau'... =) ini juga perkara yg tak pernah kami buat sebelum ini..memang kerja gila!

dalam kereta..di tepi jalan..

dan finally, kami ke mid valley.. masuk panggung untuk midnight movie..Johnny English.. sangat2 best cerita ini.. hilang mengantuk aku.. kelakar dari awal sampai akhir cerita. memang tak mengecewakan..superbb!

sebelum masuk panggung.. lengang je nampaknye!

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar seperti yg aku rancang..
semoga beliau enjoy dan suka!..
segalanya biasa tapi semua itu tak pernah dilalui oleh beliau kecuali tengok wayang tu lah. dah biasa midnight movie dengan beliau semenjak kahwin...

InsyaAllah cuti sekolah ini, boleh celebrate sekali lagi hari lahir dan hari anniversary.. sambil bercuti sakan..can't wait!!!

sekian.

Tuesday, October 4, 2011

SyAHdu

Salam..

Entry khas buat Abu Zar Bin Kassim..

Sempena ulangtahun kelahirannya esok, 7 Oktober 2011..

Senyumanmu adalah bahagiaku, ceriamu adalah dambaku..Gelisahmu adalah kebimbanganku, Air matamu adalah kesedihanku..kau pelipur laraku, kau pengiring suka citaku, bersama kita dalam hari-hari keberkatan..Ikatan ini berawal dari hati atas nama cinta..Jalinan ini bermula dari rasa atas nama sayang...Pertautan ini berasal dari angan atas nama rindu..sungguh ini adalah cinta, sayang dan rindu..Cinta, sayang dan rindu atas nama pengabdian kepada Rabbul Izzati.. Malam ini bintang bersinar cinta, bulan tersenyum sayang, angin mendesir rindu..Wahai bintang, bulan dan angin..sampaikan salam cinta, sayang dan rinduku kepadanya..'Sungguh aku sangat mengasihimu keranaNya'

buat suami :

Selamat ulangtahun kelahiran..
Semoga berjaya dalam setiap lapangan..
Semoga kita mampu meraih kebahagiaan berpanjangan, keredhaan dan kasih sayangNya...
Amin..

us... love u.
.................................................

*esok kite celebrate okeh!

Thursday, September 29, 2011

EnTry TanPa PloT & AraH TuJu

salam to all

tak boleh tidur..

bangun..

bukak lappy..

off..

bukak semula...

off...

bukak lagi....

ok..update!

sedang mencari material untuk buat soalan2 exam akhir tahun.. (macam nak cipta lagu je bunyinye)

tapi mood hilang entah ke mana..

blurrr...

rasa nak balik, jumpa suami..

pulangkan stokin bola dia..

aku curik..

semata2 nak pakai tidur..

dia tak sedar pun.. sebab dia tak pernah lipat baju kat umah.. keh3x

.............................

kenapa kisah stokin pulak ni....

.............................

sekian!

Tuesday, September 27, 2011

STReSs

salam to all..

hari yg sangat teruji..

sangat stress dengan pengisian borang secara online. kejap ok, kejap ko. 2 minggu ni kerja aku naik turun naik turun jumpa pentadbir. telefon orang JPN, PPD dan sebagainya..orang sana pun dah meluat layan panggilan aku.. balik2 masalah sama..

so kalau tak nak bermasalah lagi akan datang, baik layan masalah aku ni sekarang!!!

tapi depa tak faham..dan aku pun buat2 tak faham..so perkara ini semakin meruncing..

akhir : nangis... = tu je kerja aku..

yg melayan nangis aku dah tentulah suami aku.. die pun lintang pukang kerja sebab melayan masalah aku..

.............................................

dalam keadaan stress tadi, aku lepak kat Bilik Operasi Peperiksaan (BOP).. biasanya aku akan borak2 dengan ustazah2 & ustaz2 kat sini.. dapat lah jugak kurangkan stress.. tapi hari ini, perkara yg memalukan telah aku lakukan..

huaaaaaa....bengong!

aku masuk bilik BOP, duduk sebelah seorang ustazah..

ustazah : nad tak sihat ke?

nad : tak lah , ok jer.

ustazah : muka nampak pucat. mengandung memang mcm tu...sabar byk2..

hurmmm...apa lagi....

tersembur air dari dalam mulut nie...

dan terkena....

baju ustaz........

huaaaa.. nasib lengan baju.. kalau kena muka dia ke...

giler betul hari niiii....

tapi stress berkurang sebab lepas tu semua pecah perut ketawa..

*sekolah ni ustaz/ustazah sporting2 belaka...;)
* siapa pulak buat cerita ni?????? perlu di selidik!

sekian.

Tuesday, September 20, 2011

PaHiT MaNis KeHiduPan

salam to all..

cerita 1 :

15/09/2011 :
Petangnya ke klinik.. dup dap dup dap....
beristighfar...ayat kursi entah berapa puluh kali...
masuk..cool kan diri secool yg boleh..
bius 2 kali....
mulut membengkak seia dan sekata..tangan menggeletar.. sempat SMS incik suami
'nak menangis.....'...oowhh terasa lemah diri ini.. tiada yg menemani di sisi...

15 minit kemudian..
belah..darah memancut..bergelimpangan dalam mulut..
tapi tak begitu sakit kerana bius..kebas..
gigi juga terpaksa di korbankan..kerana risau infection berlaku pula pada gigi..
doktor kata 'ini gigi susu!!!'
what????? 24 tahun masih ada gigi susu..
so terpaksa relakan..
cabut....
(ada saudara guru di sini, masih ada 3 batang susu sedangkan sudah punyai 3 org anak)
sebelum gigi susu itu jadi hitam, baik tanggalkan..

maka, semalam aku ke klinik lagi untuk rawatan susulan.. dan minggu depan sekali lagi ke klinik, mungkin untuk X-Ray..

huh!! pray 4 me guys...

Cerita 2 :
16/09/11
hari ulang tahun perkahwinanku yang pertama..
alhamdulillah..dah setahun rupanya..kadang2 masih tak percaya sudah bergelar isteri..
tapi tiba2 dah menjangkau 1 tahun..
syukran yaAllah..
semoga jodoh ini berkekalan.. Amin..

Wednesday, September 14, 2011

KeS 1 & 2

salam to all..

kes 1 :

jumaat lepas aku ke KLIA menghantar adik ipar yg nak fly ke canada.. dalam perjalanan, aku dapat text dari ustaz sekolah menyatakan kematian seorang anak murid sekolahku akibat kemalangan...

rasa terhenti seketika jantung..

allahyarhamah meninggal dunia akibat berlanggar dengan traktor padi ketika dalam perjalanan ke sekolah untuk menghadiri kelas tambahan..

walaupun aku tak mengajar kelas arwah, tapi aku kenali arwah dgn baik.. arwah selalu mewakili sekolah dalam pertandingan tilawah Al-quran..arwah seorang pelajar yg bijak dan baik pekerti.. semoga arwah ditempatkan di kalangan org2 yg beriman... Amin... Al-fatihah..

kes 2 :

esok sudah hari khamis...kecuakan sudah tiba ke kemuncak.. aku akan ke klinik esok.. menerima rawatan yg aku jangkakan sangat perit.. dah la di perantauan.. ke klinik tanpa suami dan family di sisi..sadis2x....

kalau lepas rawatan, aku tak boleh drive macam mane???????????? tumpang tidur di klinik lah nampaknya sampai suami datang ambil...huuuu

semoga segalanya berjalan lancar esok..amin...
*kalau berlaku pendarahan macam mana??? glurpppp...




Thursday, September 8, 2011

KemaTian itu PasTi

salam to all..

pagi ini, rasa semangat nak masuk kelas.. biasalah dah hari khamis.. esok nak balik rawang.. tu yang happy..tambahan pula, hari khamis kelas tak berapa banyak..berbanding hari selasa dan rabu..jadual pack!!

tapi pagi2 mak dah sms menyatakan kematian 2 insan yg aku kenali.. jiran kami dari kecil.. saudara sesama islam.. meninggal akibat kemalangan..

gugup..terduduk..

hilang dan pergi segala semangat dan senyuman..

pelajar : 'cikgu sakit ke???'

ya..jiwa ini bergetar...sakit mendengar kematian insan2 tersebut..

yaAllah, bagaimana aku mati kelak?

*sesungguhnye kematian itu pasti..tidak lambat atau cepat walau sesaat pun..

Tuesday, September 6, 2011

Al-KisaH Raya 2

salam to all

sebelum raya, memang aku decide tak masak rendang bagai.. kira nak tumpang mak atau mak mertua je lah.. (bagus punye isteri..;))

bukan hape, ingat senang ke nak masak rendang & kuah kacang bagai tanpa mentor (mak) di sisi?? setiap tahun, aku jadi pembantu setia je..tapi tahun ni kene buat sendiri. OMG.. agak tak bersedia di situ..

tapi kesian pula tgk si suami..nak tumpang rumah mak/mak mertua malam raya nak makan rendang.. jadi 2 hari sebelum raya aku tukar keputusan. kene buat sendiri rendang, kuah kacang dan nasi impit!!!

bayangkan hari ahad tu baru nak beli segala bahan..pagi sampai ptg sibuk di pasar & pasaraya..malamnya lepas teraweh tak larat pulak nak prepare bahan.. aku postpone keesokan harinya..

antara bahan yg diperlukan..

isnin : pagi sibuk kemas umah.. tengahari baru dapat sediakan bahan2 nak masak rendang.. suami nak rendang cili api.. so tak perlu guna cili merah.. tapi since nak buat kuah kacang, cili kering merah harus ada juga..*seperti gambar di atas..

aku kene blender cili merah..masalahnya aku adalah wanita yg sensitif kulitnya.. tangan tak boleh pegang cili..cepat pijar..selalu mak yg tolong atau aku pakai sarung tangan.. malangnya rumah aku tak ada sarung tangan..hentam je..so apa lagi?? bermula 2 ptg, tangan pijar dengan hebatnya sampai pukul 6 ptg.. itu pun aku gagahkan diri untuk goreng kacang, kisar jugak cili, kisar bahan2 rendang, blender kacang walau jari jemari terasa panas dan melecur.. kalau tak buat, takkan nak postpone lagi.. esok dah raya... huaaaaa...

yg kiri : cili kering yg dah direbus dan dikisar. sebab cili ni lah tangan aku pijar..erggghh..
yg kanan : bahan2 rendang yg dah dikisar..

sebab dah tak tahan, ptgnya aku ke klinik. doktor pun gelak.. tak ada lagi org pijar tangan sampai kene jumpa doktor.. huu.. selalu aku pijar dalam 1 jam je.. ni sampai 4 jam..mana boleh tahan).. segala cara aku cuba, letak garam lah, susu pekat lah, beras lah, kicap lah.. tapi tak berkesan..at last, carik doktor.. ;)

malamnya aku berbuka kat luar. lepas tu lepak rumah mak mertua.. balik rumah dah nak dekat pukul 10.. rendang tak beroperasi lagi.. tangan alhamdulillah dah sihat. dengan lincahnya aku terus merendang ayam dan merebus nasi impit.. kuah kacang tak dapat buat nampaknya.. tak sempat. tapi tak apa, suami request rendang je pun...heee..

kacang yg siap di goreng dan dikisar.. tapi tak jadi kuah kacang. heee.. insyaALLAH minggu ni buat kuah kacang..;)

maka, siaplah rendang versi mdm pearl...taraaaa....*tak berapa clear gambar.. biasalah camera cikai je..;)


ni rendang cili api.. warna kuning..
kalau hitam tu, rendang tok..
kalau merah sikit/coklat pekat tu rendang cili merah..
kalau pekat minyak, tu rendang serbuk kari..


yg ni nasi impit.. suami aku pelik tgk aku letak nasi impit bawah lesung batu.. nama pun nasi impit, kena la himpit kan...;)

*aku buat cili api sebab tu kegemaran aku & suami..alhamdulillah siap jugak.. ;p
1 raya tengahari nya dah habis..^^,
sekian..

Monday, September 5, 2011

Al-KisaH Raye 1

salam to all..

mood raya di sana sini..

tapi dah masuk minggu bekerja semula.. tensinye.. ramai dah mula kerja hari ini.. tapi aku akan mula berkhidmat demi anak bangsa bermula esok. cuti lebih sehari..;)

malas yang maha hebat melanda diri.. petang tadi drive 70-90km/h je. sampailah ke sungai besar.. tekan pedal minyak pun tak lalu..tak nak balikkkk...huaaaa...

apapun, jumaat ni segeralah tiba hendaknya. mahu pulang ke rawang semula. itulah kerja aku, menghitung weekend tiba..

ok..sekarang kisah raya..

raya pertama : aku beraya di rumah mak di taman jati.. kemudian ke kuang (kampung suami)..petangnya ke subang ke rumah adik beradik/sanak saudara sebelah bapa mertua.. sampai rumah dah tengah malam..zzzzzz

raya kedua : beraya ke rumah sanak saudara ibu mertua. sampai ke felda soeharto, jeram, dan sungai besar..baliknya sangkut pulak dalam jammed selama hampir 2jam sampai tanjung karang.. sampai rumah pun tengah malam..penattt..zzzzz

raya ketiga : beraya di gombak dan semenyih.. saudara sebelah ayah aku..

raya keempat : beraya ke rumah kawan2 di rawang..

raya kelima : beraya di kalumpang dan tanjung malim.. melawat sanak saudara sebelah mak aku..

raya keenam : beraya di klang..

jadual padat..fuhhh.. sempena dah jadi isteri orang, maka bertambah banyaklah rumah2 perlu dijengah sepanjang raya..

apapun aku dah tunaikan janji aku.. sepanjang raya aku tak pakai tudung bawal atau selendang.. semua tudung atap genting.. tudung yg dijahit mengikut ukur lilit kepala & pipi aku. heeee.. barulah ada selesa nak pakai..;) kawan2 kerja sibuk cabar aku.. haaa, la ni aku tunaikan.. ;)


raya pertama.. family aku tema hijau muda.. aku dah terkeluar dari list tahun ni.. huuu.. tema aku purple..;)

with family..kakak aku beraya di rumah mertua.. tema beliau sekeluarga adalah kuning.. *tiada gambar


aku dan suami..


owh lupe, ade 1 tak beratap genting..tapi tak juga tudung bawal atau selendang.. ;) ni raya ketiga kalau tak silap..tak pakai baju raya pun sebenarnye ni ..huuu


kat rumah atok dan wan..tema aku dan suami kuning hijau..


sempat juga ke rumah kawan2 rapat pada raya ke-4 dan ke-5..



ni raya ke-5 kalau tak silap..tema : oren..;)

gambar2 ini harus jadi bukti..heee...
*tudung atap genting di atas sudah diperakui dan disahkan oleh suami..;)

SALAM AIDILFIRI UNTUK SEMUA...