Sunday, December 8, 2013

IpoH ~ TaiPinG PerCutiaN SimPLe

Assalamualaikum..

Kerja bertingkek-tingkek!! walaupun cuti sekolah..So malang..(T_T)

Nak release stress sekejap, moh la update blog..Kisah percutian baru-baru ini..;p

Macam biasa, minggu pertama cuti sekolah mesti pergi bercuti selama seminggu. Can't wait ok!!Sebab masa-masa ni lah yang tak ramai orang lagi pergi holiday since cuti sekolah panjang kan. Mesti ramai akan berholiday lepas gaji atau selepas 2,3 minggu cuti. Jadi bagi aku, inilah masa paling sesuai dengan cuaca yang baik dan tak bersesak..Kebetulah aku masih terlepas dari urusan jaga SPM. Kalau tahun depan jaga SPM, maka tak bolehlah lagi nak holiday awal-awal cuti..;(

Destinasi kali ini sangatlah simple. Suami tak perlu buat homework seminggu/sebulan lebih awal. Malah tak ada booking-booking apa pun. Gamble je..Sebab kami sekadar ke Ipoh dan Taiping. 

Tempat-tempat yang kami pergi sepanjang bercuti adalah :

-Area Ipoh dan Batu Gajah 
1- Masjid Negeri Perak
2- Tugu Peringatan J.W.W Birch


3- Kellie's Castle : Bayaran masuk RM7




4- Muzium Ipoh

Alamak, mana pulak gambar-gambar kat sini..?? Tak ambil la kot. Sebab dalam muzium ni kebanyakannya kisah balak lah, kisah Perak man dll. Tapi kebanyakan story board je..

Taiping 
1- Muzium Taiping : Bayaran masuk RM 5



Dah macam kat aquaria pula..;)


2- Muzium Kota Ngah Ibrahim





3- Lake Garden of Taiping - Kayuh swan sekepala RM7




4- Mee Udang Mak Jah 


Rm10 semangkuk..

5- Bukit Merah Laketown Resort  (Ecopark, rumah hantu, Orang Utan Island, Water theme park, kami naik chairlift dan air cycle)

On the way ke Orang Utan Island, naik boat. Best sebab tak ramai. 4 orang je pengunjung dalam bot besar ni..;) 


Suasana sekitar Orang Utan Island. RM30 sekepala


Ni la aircycle. Husband la kayuh (guna tangan), dan merentasi Ecopark. Distance lebih kurang 200m. RM7 sekepala..


Suasana dalam Ecopark. Aku malas la pula nak jalan, sebab tengok rusa, arnab dan binatang-binatang comel yang dah biasa di tengok. So kayuh la aircycle..Dapat tengok keseluruhan terus..;)


Suami kayuh sampai berpeluh-peluh..(^^,)

Ni pula chairlift.. RM7 juga sekepala. Naik ni dapat tengok view kampung air dan water theme park (Rm30 sekepala) secara keseluruhan. So tak penat jalan..;)

Chairlift. Tak perlu queue nak naik, bayar je terus naik. (Tak ramai orang!!! tu yang penting dan best)

Dan kemudian kami masuk rumah hantu (RM6 sekepala) dan seterusnya pergi makan. Dalam ni nak makan kena beli kupon ye..;-)

Haaa, tula gambaran keseluruhan percutian kali ni. Dulu rajin update day by day sepanjang bercuti. La ni aku satukan semua dalam 1 entry. Sebab Ipoh dan Taiping je pun kan..(^^,)

Alhamdulillah..angan-angan sebelum kahwin untuk merentas semua negeri di Semenanjung dengan suami dah tercapai.. So kami target 3 tahun untuk redah semua negeri..Kalau dalam setahun nak redah semua, memang tak sempatlah..sebab aku nak bermalam di setiap negeri.*Banyak cengkadak betul..^^,* Jadi banyak cuti kena apply..Aku tak pela, cuti sekolah panjang.,Husband yang tak boleh..huhu..Yang penting, tempat/kawasan tarikan utama setiap negeri mesti dilawati. Bukanlah setiap inci dalam negeri tu aku nak serbu..hihi.. 

So conclusion :

2010 :
Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang

2011 :
Kedah (Pulau Langkawi sahaja)

2012 :
Terengganu, Pahang, Kelantan, Perlis, Kedah, Penang

2013 :
Perak

Ni la turutan percutian kami..yang mengikut perkiraan aku, dalam masa 3 tahun berkahwin walaupun nampak macam 4 tahun.;p Percutian berdua, dengan suami sahaja. Kalau nak campur yang pergi dengan family sekali, memang setiap tahun berulang-ulang negerinya..;)

So, Semenanjung settle. Sabah dan Sarawak??? Sabah masih belum dijejaki. Sarawak kebetulan dah pergi pada 2009. Sepatutnya tahun ni juga ke Sabah..Tapi keadaan tak mengizinkan. Next vacation in shaa Allah. Then barulah rasa boleh fly jauh.. Sebab dah cukup syarat!!..Dalam Negara dulu baru Luar Negara.*Syarat ciptaan sendiri selain beri laluan pada suami yang masih belajar* Tapi tahun bila nak fly tu tak tahu lagilah sebab dah sampai masa membina keluarga. Tak boleh lama sangat berdua. Kang tak sedar dah masuk 30's. Tapi apa ada hal pada umur kan. ;-)

Sekian..

Tuesday, December 3, 2013

DRaMa MeLaYu~

Assalamualaikum..

Tadi sambil buat kerja sekolah, sambil tengok TV cerita 'Terlewatkah Cinta Kita'..Lakonan Fahrin Ahmad & Eira Syazira. Wahhh, bukan main santai lagi buat kerja, yang akhirnya kerja tak siap-siap..;) Bukan senang nak dapat tengok TV, asyik di conquer oleh suami. So, sekali dapat tengok, jangan lepaskan remote TV dan mata mesti ngadap TV penuh dedikasi..(^^,)

Cuma tersentuh dengan dialog si ayah ...

'Aku dah kata, anak aku adalah nyawa aku' 

Teringat mak ayah aku. Masa aku nak kahwin dulu pun, bukan senang mereka nak lepaskan. Terutama ayah! Sampai sebulan beliau murung. Bila tengok drama tadi, dapat rasa apa yang ayah rasa..;(

Huh!! Sungguh beremosi malam-malam ni.

Tu je nak khabar!! Sekian.

Saturday, October 12, 2013

WarNA WaRni GeNeraSi Kedua~

Assalamualaikum..

Persahabatan yang bertaut antara kami bertahun lamanya..Dari sekolah menengah..Kami semua 1 kelas. Kalau ikutkan ini lah sahabat/kawan/ rakan suami aku (5 orang termasuk suami). Cuma disebabkan suami aku kahwin dengan kawan 1 kelas (aku la tu kan..(^^,)), maka semua besties dia aku kenal..

Geng 1 kelas tu adalah yang berdiri di belakang (jejaka-jejaka) . Tapi kurang seorang.. ;) 
*Batch SPM 04 SEMEKAR*
Semua telah mendirikan rumah tangga. Tinggal seekor sahaja lagi kumbang bujang. Itupun sudah di'book'.;) 

Tahun 2010, suami aku mendahului member-member dia dalam berumah tangga. Gile awal beb, umur kami baru 23 tahun..Aku masih belajar. I repeat, aku masih belajar!!!! 

Kenangan 2010.. 

Tahun 2011, seorang lagi menurut jejak..

 Pengantin 2011..

Dan seterusnya pengantin 2012.. 2 lagi sahabat naik pelamin bersama pasangan masing-masing

2 pasangan untuk tahun 2012..;)

2013??? Nampaknya tiada. In sya Allah, seorang lagi jejaka yang masih bujang akan mengikut jejak kami.. Mungkin 2014..Amin...Sekalung doa diutuskan...

Dan sekarang sudah masuk ke generasi kedua iaitu generasi anak-anak kami. Alhamdulillah.

Dan bab anak-anak ni, memang aku mengalah lah walaupun aku kahwin dulu.(^^,). Maka antara kami, pasangan pengantin 2012 (baju hijau-gambar di atas) telah punya generasi kedua.
Tahniah buat Nazry Iskandar dan pasangan untuk kelahiran baby boy mereka pada Ogos lalu..

Begitu juga pasangan 2011..Tahniah buat Azam Sahri dan pasangan untuk kelahiran baby girl mereka baru-baru ini (oktober)

Sepasang dah generasi kedua kami.. ;-)

Kalau tiada sebarang halangan, sepatutnya aku juga punya generasi kedua november ini.. Dan sahabat kami (pasangan pengantin 2012 yang satu lagi -baju putih hitam) pula sepatutnya melahirkan generasi kedua pada awal tahun hadapan. Walaubagaimanapun, perjuangan kami terhenti separuh jalan akibat keguguran. Apapun, syukur kerana ujian sekecil itu takkan mungkin dapat dibanding dengan ujian pada pasangan-pasangan lain...

Doakan kan generasi kedua seterusnya pula.. Aminnn.

**Happy sangat tengok gelagat ibu dan bapa muda ni.. Dulu 1 kelas sekarang dah ada anak..wow!!!**

.....................................

Keguguran ??? Menurut kajian, selepas keguguran hanya ada dua kemungkinan.

1- Kehamilan semula secara cepat = Tapak pada uterus dah sedia ada, so mudah untuk penempelan bayi. Dalam 2/3 bulan dah hamil semula.
2- Kehamilan semula selepas bertahun-tahun lamanya..(Masalah abnormal uterus, rahim terbalik, peranakan jatuh dll selepas keguguran). Hamil selepas 3-5 tahun kalau tiada sebarang usaha (urut, medicine dll)..

Tapi tak semua lah macam keadaan di atas. Ada je exception untuk mereka-mereka yang bernasib baik. Maksudnya boleh hamil semula selepas setahun ke...Jadi jaga-jaga ye!!..

Sekian..




Monday, October 7, 2013

HeArThY

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, kerajinan meng'update' blog telah tiba. ;)

Cuma entry kali ni tak ada cerita yang happy. Cerita sedih..boleh? huuuuu..

Aku ni dah macam orang sakit. Sebab hati ni kejap-kejap normal and balance, kejap-kejap happy to the max, dan kejap-kejap sadis tak tentu hala. Memang la orang kata normal as human kan, tapi kali ni aku rasa abnormal sebab rasa hati ni berubah setiap hari. Malah sehari tu boleh berubah berkali-kali lagi. Aduhaiii, kena banyak mengaji ni..;(

Apa kes hati ni hari ni?

Hati dan fikiran dah agak penat.. Penat berfikir. Dah tiba masanya aku serahkan segalanya pada yang lebih upaya mengendalikannya. Aku dah penat nak create takdir sendiri. Huiiyohh, ayat!!! Maksudnya, aku dah ready to surrender. Memang susah nak faham entry aku ni, sebab entry aku dah macam diary. huuuu..
Maaf lah ye..;(

Cuma, aku tak diberi peluang. Aku rasa diadili dan dihakimi lebih awal tanpa sempat aku buat apa-apa atau buktikan apa-apa. Aku tahu aku tak ada upaya dah dan dia lebih tak berupaya dan tersepit. Aku yang kena faham. Dia berhak atas syurga dia. Aku juga perlu faham dan mengalah demi syurga aku..

Mohon DIA tak tinggalkan aku even untuk sekelip mata pun.. Kerana aku lebih tak berdaya tanpa DIA. 

Sekian..


Sunday, October 6, 2013

7 OkToBeR 13

Assalamualaikum...

Hey, ahad yang awesome bila hubby ada kat rumah.. Boleh keluar jalan-jalan dan makan-makan. My all time favourites! ;-)

Entry khas lagi nampaknya kali ni sempena Hari Ulang Tahun Kelahiran suami aku.. Dan pastinya sehari lebih awal, macam entry anniversary sebelum ni..^^,

Esok, 7 hb Oktober 2013 adalah Hari istimewa buat beliau.. Pada mulanya aku bercadang nak ambil cuti.. Sebab nak celebrate birthday suami since ahad suami memang tiada kat rumah semenjak aku dimadukan.. Tapi...tapi...tapi....
Esok juga adalah hari peperiksaan (PMR) untuk subjek aku- Sains!

HUaaaaaaa macamana niiieee??????

Terpaksa melepaskan kesayangan demi tanggungjawab. Maka aku pilih untuk ke sekolah.. Dan nah!! Allah gantikan ahad (hari ni) husband free.  So dapatlah celebrate hari ni.. Alhamdulillah. Kesayangan dapat, tanggungjawab esok pun dapat. Terima kasih Allah.

Apapun, Happy birthday my beautiful boyfriend! Abu Zar Bin Kassim yang ke-28 tahun.. I know you work hard and you're always finding new ways to make things work for your family. Thank you dear.. You are and you will always be the prince of my life. I'm so glad that i'm married to you. Thank you very much for loving me the way you do. 


Happy birthday, love of my life!

*Alhamdulillah, baru-baru ini beliau berjaya menjalani lasik mata. Salah satu impian beliau semasa belajar dulu. Walaupun tak dapat reduce 100% rabun, tapi 80% reduction tu pun dah buat beliau sangat-sangat teruja dan bersyukur. Tak dapat tahan air mata bila teringat kisah cermin mata beliau yang patah/rosak masa zaman belajar dulu. Apapun,selagi diizin Allah, aku sentiasa nak tengok, bantu dan sokong beliau capai setiap impian yang tak kesampaian dulu. Amiinnn..

Wassallam..

Saturday, October 5, 2013

TuHaN MeManGGiL~

Assalamualaikum...

Semua perkara dalam kehidupan kita berlaku atas kehendakNya. Kalau kita percaya, pasti kita dapat lalui setiap ujian dengan tenang. Walau diiringi air mata, walau ditemani duka, kita lalui juga. Selagi kita berusaha mengharungi ujian, dugaan dan ketakutan, maka kitalah sebenarnya yang paling berani.. 

....Allah will never burden you more than what you can withstand.
Be grateful with what you have and you will not worry with what you have not....

Ini yang selalu aku ingat, supaya aku kuat. Walaumacamanapun, selaku manusia biasa, kadang kala kita kalah dengan mainan hati dan perasaan. Hilang segala kata-kata dan motivasi..;(

Ayah, ibu, keluarga, suami, anak malah siapa dan apa sahaja di dunia ini adalah pinjaman semata-mata. Kalau Allah nak tarik balik, bila-bila pun boleh. Tapi kita takut kan untuk kehilangannya??? Sebab cinta kita pada mereka sangat tinggi.. Hingga mengalahkan cinta kita pada pencipta. Malunya pada DIA. Malunya menjadi manusia..

Tahu tak apa perkara paling sukar untuk dilalui??

1) Mengalah pada sesuatu yang menyakitkan
2) Redhakan hati pada sesuatu yang sama sekali tak mampu untuk diterima.

Tapi, kita manusia. Kita hamba. Kita bukan siapa-siapa.

Siapa kita untuk menolak kehendak dan takdirNya?

Motivate myself by listen to this song~

Tuhan memanggil, ku tidak menyahutnya 
Tuhan memanggil , aku mendengar saja 
Tuhan memanggil aku, ku sahut sekali - sekala 
Tuhan memanggil aku, ku cuba menerimanya. 

Tuhan memanggil, ku sahut bertalu - talu 
tuhan memanggil, ku jemu menyahutnya 
tapi aku memaksa diriku menerimanya 
itulah diri aku belum jinak dengan tuhan 

aku akan jinakkan dengan bermujahaddah.

Yang hidup pasti mati..

Wassalam.

Wednesday, October 2, 2013

SaLmOn vs KeMbuNg~

Assalamualaikum..

Kalau ada perkara yang terbuku di hati, mesti rasa tak senang duduk kan? Nak diluah orang marah, nak dipendam rasa nak pitam. Macam mana nak buat agak-agaknya?

Ada perkara kita tak mampu puaskan hati semua orang. Ada perkara buat kita nampak lebih pentingkan diri. Tapi kalau kita tak kemudi kehidupan sendiri, nak harap siapa lagi? Mana mungkin keputusan dalam hidup kita perlu dibuat oleh orang lain. Kerana kita adalah kita, keselesaan kita tak sama dengan mereka. Prinsipal nya mudah, selagi tak menyusahkan orang, selagi tak menyalahi agama,  maka kita mampu berdiri di atas kaki sendiri dan buat keputusan sendiri. Bunyi macam sombong, tapi itulah realiti. Orang sekeliling mahupun orang yang disayangi tetap ada haknya dalam hidup kita. Mereka berhak memberi pendapat, pandangan, cadangan tapi bukan arahan.. 

Contoh mudah, aku suka makan ikan salmon. (ini ka contoh??)
Tapi kalau anda tak suka, perlu ke halang orang makan? Lain la aku makan benda yang memudaratkan atau syubhah! Boleh reti tak? Boleh faham tak? Dan lebih penting aku makan dengan tangan aku, aku beli dengan duit aku. Tak ada siapa yang rugi kan?? Jadi kenapa perlu anda kata aku tak boleh makan ikan salmon? Kenapa anda perlu usaha supaya aku makan ikan kembung??

Andai ikan salmon kelak memudaratkan aku, aku tahu aku perlu pilih ikan kembung. Tapi sekurang-kurangnya aku berdikari dan belajar sesuatu dari sini walaupun keputusan aku salah. Kan pengalaman tu guru terbaik?? Kan kegagalan tu permulaan kejayaan?? Kan gagal sekali tak bermakna gagal selamanya.. Jadi biarlah aku cuba.. Berilah aku peluang.. 

Mungkin benar aku muda. Pandangan aku tentang sesuatu mungkin salah dan mungkin juga terburu-buru. Tapi jangan terus katakan tidak. Jangan terus mengadili dan menghalang. Jangan terus gantikan dengan yang lain tanpa perbincangan dan persetujuaan aku. Berikan rasionalnya? Berikan sebabnya? Berikan alasannya? Kerana manusia ni boleh fikir. Dan aku juga adalah manusia.!!

***Aku tak berminat nak rebut-rebut. Kalau nak kembali, ambillah.. Bukan aku tak berminat atau tak sayang, tapi aku dah penat nak pertahankan***

Thursday, September 26, 2013

ExAm~

Assalamualaikum...

Hey, dah nak PMR.. So scary..;(

8 kelas tingkatan 3 di sekolah aku..dan diajar oleh 3 orang guru. 4 kelas adalah di bawah tanggungjawab aku. Mana tak scary...;(

Usaha dah bermula sejak Januari 2013 lagi. Mengajar, mendidik, menjerit, mengawal, mengamuk semua menjadi satu. Pelajar bertumbuk depan mata, pelajar mengamuk, pelajar melawan, pelajar ponteng, pelajar tidur dalam kelas, pelajar tak buat kerja/latihan, pelajar bercakap dan bermain serta 1001 watak pelik dan menyakitkan dah aku rasa. Walaumacamanapun, kaki ni terus juga melangkah kerana masih ada pelajar yang gigih, pelajar rajin, pelajar santun, pelajar ingin berjaya, pelajar penuh cita-cita, pelajar lemah tapi sentiasa berusaha dan 1001 watak yang mampu buat aku tersenyum. Selebihnya, aku tak betah duduk rumah tidak bekerja. Sebab aku jadi lebih malas dan tak energetik. Lebih baik berkerja selain ada income sendiri untuk diperhabiskan. (^^,)

Pasal letih tu biasalah..dan kadang-kadang terungut dan merungut dengan sendirinya sampai rasa nak jadi suri rumah. Tapi aku pernah je cuti 2 bulan (cuti sekolah akhir tahun).. Awal-awal memang seronok, masuk 2 minggu dah tak tentu arah.. Maka, aku sesuai bekerja.. 'BUAT MASA INI" laaa kan.. Kena lapik dalam berkata-kata..;-) 

Dan esok adalah penamat iaitu hari terakhir sesi pengajaran dan pembelajaran untuk tingkatan 3 tahun ini..Minggu depan bermula Majlis Restu Ilmu dan Peperiksaan sebenar..Doa dan tawakkal. Perasaan ni akan ku tanggung selagi bergelar guru dan jika bergelar ibu. Mana anak murid nak exam, anak sendiri nak exam.. Maka sentiasa berharap yang terbaik untuk mereka. Amin..Mudah-mudahan..

............................
sekian.

Sunday, September 15, 2013

HaRi MaLaYsiA IsTiMeWa

Assalamualaikum..

16 September 2013.. Selamat Hari Malaysia buat warga Malaysia..;)

Eh, belum lagi ye? Esok rupanya. So Selamat hari Malaysia in advance...;)

Dan dan dan....

Selamat hari ulang tahun perkahwinan yang ke-3 buat kami! (gila skema~)

Yeayyyyy!

Wish sehari awal ye sebab esok mesti tak sempat update! Sebab tak lekat kat rumah.. ;-)


Husband and i..

Dear hubby, 
Hurmmmm... actually,  I can't believe that it has been 3 years since we got married. How time flies.. ;) Sebelum kahwin dulu macam-macam fikir.. How hard married life is, how hard its going to be and bla bla bla.... And now let me tell you dear, it's been wonderful so far. Alhamdulillah.. I can't say I know what the future holds but so far so good. Mudah-mudahan ikatan ini kekal hingga akhir hayat.. Aminnn...

Dear, do you remember when we were 1st dating? Do you remember talking on the phone for hours and hours about anything and everything? Do you remember the joy of being in love and knowing you were loved back just as much?? Sumpah, mesti you tak ingat kan? (^^,) Perempuan je selalu ingat perkara/benda remeh begini. hihi.. Apapun, jangan terlupa siapa wife you sudah lah..;)

And you know what?? I noticed that my life has changed so much, and I as a person have changed even more. Thank you husband coz brings so much laughter, happiness and fun to my life and yet you also keeps me calm and grounded! Alhamdulillah..

Happy anniversary to the love of my life. Thank you for everything you have given me! Semoga jodoh kita berkekalan. Andai terhenti separuh jalan dan apa pun sebab yang memisahkan kita, ketahuilah bahawa doa dan restu I sentiasa mengiringi you~

With love.
~PearLneDya~


**Dah tiga tahun berdua, mengikut perancangan asal, 2013 adalah tahun terakhir berdua.. huuuu ...**

Saturday, September 7, 2013

SoBs~

Assalamualaikum..

Sementara menunggu pizza delivery ni, terasa nak tulis sesuatu.. Pasal perasaan.. hihi..

Sikit je nak meluah.. Tak tertanggung pula kadang-kadang..(T_T)

Dah lama tak berjauh dengan suami. Semalam beliau ke Johor.. Alah, Johor je pun bukan Mesir pun kan. Tapi ditinggal sehari macam sebulan rasanya. Macam rasa gedik tapi nak buat macam mana, realiti apa yang dirasa..Tengah malam nanti baru beliau pulang. Semoga selamat sampai, aminnnn....

Dan lepas ni masa kami akan sangat terhad. Tak boleh berjalan sakan macam dulu. Sabtu ahad dah tak boleh shopping dan mengukur jalan. Bukan tak boleh langsung tapi perlu sangat-sangat dikurangkan...

Sedih tak?? sedih tak???? huaaaaa.. Aku akn ditinggalkan setiap minggu.. Kena ada anak sebagai peneman nampaknya sekarang ni.. Kalau tak, boleh mati kutu kat rumah bila weekend! 

Apa pun, sebagai penguat semangat, aku perlu sedar yang setiap sesuatu yang manis perlukan pengorbanan yang maha besar..

Sedia tak??? (T_T) 
Tak ada jawapan..

Sekian.. 



Tuesday, August 27, 2013

SyaWaL 1434H~

Assalamualaikum..

Masih dalam mood raya dan open house?

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua blogger.. Maaf zahir dan batin ye..;)



Wassalam...

Saturday, July 27, 2013

RamaDhaN ~ AidiLFitRi 2013

Assalamualaikum..

Lamanya rasa tak update blog. Ramai juga member-member blogger aku yang dah tak update blog since sekarang ni ramai lebih gemar update perkembangan hidup melalui instagram, twitter dan facebook..

Tapi nak cerita panjang-panjang gini, blog jugalah aku cari. Takkan nak membebel dekat facebook, ramai pula menyampah nanti..;)

Alhamdulillah.. Dah separuh Ramadhan kita kemudi..
Semoga ada peluang beribadah di 10 malam terakhir dan bertemu dengan Ramadhan seterusnya. Aminnn...

Ramadhan kali ni beri ujian yang agak besar untuk aku dan suami bila mana gastrik aku menyerang seminggu sebelum Ramadhan. Melepek dan terbaring. Memang gantung kuali sungguh-sungguh kali ni. Boleh kira berapa kali je aku memasak untuk suami berbuka kali ni. Rasanya 3/4 kali sahaja dan itu pun sayur dan nasi!!

Yang lain semua di beli. Nasib ada 1 kedai di Taman Jati (bukan bazar) yang jual lauk pauk yang sesuai dengan selera suami. Yang masak pun memang tukang masak dan biasa dengan catering dan bisnes makanan. Jadi in shaa Allah rasanya tak mengecewakan..  Di bazar biasanya aku cari kuih muih dan air sahaja. Dan tahun ni paling kurang ke bazar.. Baru 3 kali rasanya. Kesihatan tak mengizinkan..

Raya!!! Dah plan beraya di mana tahun ni??

Alhamdulillah, berkat kahwin dengan orang dekat, tak ada pening-pening nak balik mana. Pagi raya baru fikir.. Dan semestinya 1 raya dapat jumpa family sendiri dan family suami. Itu kepuasan raya aku~

2 tahun berturut-turut (2011/2012) pagi raya aku ke rumah family aku sehingga tengahari. Dan tengahari balik ke kampung suami bersama keluarga mertua. Satu dan dua raya akan beraya bersama keluarga suami yang besar dan 1 hari mesti menjejaki lebih dari 10 rumah. 

3 raya baru ikut family aku pula ke rumah saudara mara sebelah aku. Begitulah rutin setiap tahun. Tapi tahun ni mungkin akan berubah disebabkan kesihatan aku yang tak berapa nak molek, aku tak rasa aku mampu ikut keluarga suami seperti tahun-tahun yang lepas. Berpuluh-puluh rumah 1 hari. Memang meriah tapi badan tak kuat..sobs..;( So mungkin 1 raya paginya menjenguk mertua dan tengahari aku ikut family aku. Dua raya baru join family mertua semula ke kampung suami.. in shaa Allah. 

Baju raya macam mana?

Hurmmm, setiap tahun paling payah nak pakai baju yang glamour-glamour, manik bagai, berfesyen dan bercutting sebab 1 raya dan dua raya terlalu banyak rumah yang dilawati. So tak sesuai. Kasut raya pun pakai dalam kereta je. Keluar kereta seret selipar Jepun. hihi. Sebab kami berkonvoi berpuluh-puluh kereta. Nak masuk rumah saudara dah tentu pijak-pijak selipar, bersempit dan sebagainya. Jadi aku pilih cotton dan selipar. Boleh??? ;) 

Lebih malang lagi aku beli baju raya seawal bulan 3..memang fesyen dan outdated! masa tu pula berat aku naik 7 kg. Tapi semalam masa fitting semula, baju nampak besar..waahhh dah kurus..Turun 5 kg penangan sakit...  Jadi macam mana ni???????

Nak beli baru?? Nak kecilkan?

Masa jalan-jalan cuci mata baru-baru ni, ingat nak cuci poket sekali. Beli balik baju raya tapi kebanyakan baju adalah peplum dan sarat dengan manik dan lace. Yela fesyen sekarang kan.. Tapiiii.... huuuu..

Makanya mana nak carik kedai jual cotton kurung biasa??? Kalau ada pun, tak banyak dan mungkin kurang menarik..Sadis~

huaaaaaaaaaaa.....

Wednesday, May 8, 2013

AwESoME~

Assalamualaikum..


This is awesome!!!

Combination warna yang sangat perfect! Tak keterlaluan tapi tak juga tenggelam. Soft je tengok.

Akan jadi tema raya tahun ni In shaa Allah.. Tapi tak adalah combination dengan pink tu.. Currlass sangat pula rasanya..(^^,). Cuma warna Green turqoise (mint) sahaja...*Cakap pasal mint teringin pula ais krim baskin & robin yang mint flavour tu. Favourite! Aduhai boleh pula fikir makanan masa menaip pasal wedding dress ni!

ok..sambung pasal dress..

Cutting and designnya pun cantik. Simple but nice. First time tengok, terus terpana. Dengan alunan/susunan kain yang seperti ombak tu. ;)

Tak tahu kenapa nampak cute sangat! Lupa pula, pengantin pun manis..;)

Sekian~






Tuesday, May 7, 2013

SpeEChLEsS~

Assalamualaikum..

Engkau..
Orang yang pernah aku percaya..
Orang yang pernah aku yakini..
Malah engkau pernah ku muliakan lebih dari 'dia'..
Engkau yang aku pinta ' dia contohi'...

Tapi hari ini..

Engkau yang buat aku tak percaya lagi..
Engkau yang sering buat aku sangsi..
Engkau yang buat aku lebih mengkagumi 'dia'
Engkau yang buat aku muliakan 'dia' selamanya.. 
Engkau yang dah tak mungkin aku boleh baca..
Engkau yang kalah dan terus berdosa..

Masa depan..

Engkau coraklah supaya engkau tidak kecewakan mereka seperti engkau kecewakan aku..
Engkau pilihlah supaya engkau boleh bahagia..
Engkau rencanakanlah supaya engkau boleh membezakan yang haq dengan batil..

Aku berdoa agar engkau berubah..
Aku berdoa agar engkau tak terus kalah..

Mode : hidup ini perlu pengorbanan.

Monday, April 8, 2013

WoRkaHoLiC~

Assalamualaikum..


Minggu sibuk dah bermula semula..

Kalau sebelum ini aku aktif tertonggeng-tonggeng di Stadium Kuala Selangor hingga aku keguguran, minggu ni aku akan sambung keaktifan tersebut di Stadium Hoki Jalan Tun Razak pula.

Workaholic? Apakah?

workaholic is a person who is addicted to work. 

Am i addicted to work? 

Entahlah. Susah nak jawab. Suami dah mula bising..Tapi aku bertahan dan buat tak reti. Degil!

Dulu masa aku bekerja di Sungai Besar, aku kerap mengalami masalah keculasan. Terutama bila tiba hari Isnin. Mulalah nak MC atau cuti sebab tak nak balik ke sana. Itu bukan diri aku tapi keadaan selalu paksa jadi begitu. Salahkan keadaan??

Jadi aku selalu sedih sebab tak dapat berkhidmat dengan baik.  Now Allah izinkan  aku berpindah sekolah yang lebih dekat dengan rumah. Syukur tak terhingga. Aku buktikan yang aku tak culas. Tak MC, tak cuti. ;-)  Barulah aku rasa lega bila dapat bekerja penuh khemah dan komited. wahhh! currlassss..*malas sikit-sikit tu biasalah kan. Tapi mulut je mengeluh, tangan dan kaki tetap laju bekerja* Sehingga bulan 3 aku bertahan sampailah aku alami keguguran, terus MC seminggu. Aduhai. flat juga akhirnya. 

Adakah ini kesan workaholic??

Susah nak cakap. 

Aku disarankan berpantang seperti orang bersalin. Tak boleh bergerak bebas, cerdas dan cergas serta kena jaga makan.Kena berbengkung dan bertungku. Tapi dasar manusia tak reti nak berpantang. Hari kedua gugur, aku dah memandu.

Kena marah!!. Mak, ayah, mak mertua, suami, kawan-kawan. Semua marah-marah. Kebetulan suami aku kursus, lagilah aku slumber. Tapi since suami tiada di sisi, mak yang jaga aku dan aku kena berbengkung, bertungku dan makan makanan yang tidak menyelerakan.. Apa boleh buat, demi kesihatan pada masa depan, aku turutkan. 

Suami pernah cakap, dia nak jaga aku sendiri jika aku berpantang. So memang dia buktikan. Hari ketiga aku berpantang (dia balik dari kursus), terus aku di bawa pulang. Beliau yang jaga dan urus segalanya. Wahhh! speechless..;)

Then seminggu je, Alhamdulillah rasa lebih sihat. 

Tapi ingatkan kat sekolah, boleh makan ikut suka. Banyak pulak yang kawal. Rakan-rakan guru sangat menjaga. Alhamdulillah, semua membantu. ;-)

Cuma sampai sekarang, aku tak berurut lagi. Punyalah tiada masa. ;(

Minggu ni dah tentu tak nampak dah semua tu selain Kejohanan Hoki..

YaAllah, risaunya. Memang rasa sihat even tak berpantang tapi sebenarnya kesan tak berpantang ni akan timbul bila umur mula 30-an. Nauzubillah..

**Jadi nasihat aku, jaga diri baik-baik. terutama masa anda berbadan 2,3 atau lebih. Jangan jadi macam aku yang boleh bersuka-suka minum air bikarbonat, berlari-lari macam diri tu atlet, bekerja macam engkau seorang je bekerja dalam dunia ni...;-)

Sekian. 

Friday, April 5, 2013

Cikgu Pelik~

Assalamualaikum..Syukur sangat masih diberi peluang bernafas di bumi Allah ini. Apatah lagi pada hari Jumaat, penghulu segala hari atau hari raya yang disambut setiap minggu oleh umat islam. Makanya, kena bergembira dan tersenyum di hari raya..(:

Sebut tentang hari raya, teringat pula Hari Raya Aidilfitri. Dah buat persiapan? Waaahhhh, currlasss gitu, belum Ramadhan dah fikir Syawal. Aku la tu....heee ..Baju raya pun dah hantar jahit. Memang sejak turun temurun, baju raya akan dihantar awal. So nak raya nanti tinggal sikit-sikit je lagi yang belum siap. Sebab masa tu kita perlu bagi tumpuan sepenuhnya pada Ramadhan. In shaa Allah..;)

Tema ??
Inilah tahun pertama yang berjaya buat aku pening kepala pilih tema. Tak tahulah kenapa. 

Aku dah prepare kain ela kaler merah, biru turqoise, dan green. (dalam proses jahit)

Cuma tak pasti yang mana nak di match dengan baju melayu suami (hari raya pertama)

Dan tiba-tiba baru-baru ni aku berkenan baju kurung moden yang dah siap jahit kaler mint (hijau turqoise).. beli pulak sepasang..

Lepas tu terbeli pula yang lain... dan yang lain lagi...

Baju suami? masih tak beli sebab tak tahu warna apa untuk baju melayu dan warna apa untuk t-shirt dek kerana aku tukar tema setiap kali masuk kedai..;(

Astagfirullah. Hidup ini bukan untuk raya semata-mata..haiaaasshhhh..jangan tiru sikap bosos ini..

Tu pasal raya..

Kurang 100 hari lagi nak masuk Ramadhan. Yabeda beduuuu..Alhamdulillah..;)

Bulan penuh barakah. Dapat kah kita bertemu lagi Ramadhan tahun ini? Tiada siapa tahu dan boleh beritahu. Hanya berdoa agar dipanjangkan usia..Aminnnn...

..................................

Pernah buat perkara pelik??

Jarang atau tiada.. Tapi 1 bulan yang lepas, itulah yang berlaku pada aku acapkali..

Kejadian pertama : Aku ke sekolah dengan memakai jersi suami. Aku tak sedar sehinggalah aku sampai ke sekolah..Itu pun kawan aku tegur sebab nama belakang jersi tu nama suami.

Jawapan aku : heeee..saya suka pakai baju suami since dah gemuk ni. lol!

Kejadian kedua : Aku berada di stor sukan sekolah... Dengan suara yang confident aku arah pelajar ambil lembing  Pelajar terpinga-pinga. Aku pula dah mula menyinga bila arahan hanya dipandang sepi. 

Pelajar : Mana lembingnya cikgu??? mana?? tak ada pun.

Aku : Ambilla yang tu. tak nampak ke?? tu la...yangg tuuuuu ---->

Rupanya aku yang tak boleh beza cakera dan lembing, Mulut aku menyebut lembing tapi jari aku mengarah ke cakera. Padahal jauh gila rupa, saiz dan bentuk! Apa kes?? Padanlah student naik biol!

Kejadian ketiga : Aku parking kereta depan market. Lepas beli barang, dengan confidentnya aku tekan alarm kereta. Meluru nak masukkan barang. Tapi kereta masih terkunci. Ehhh, tadi dah tekan alarm buka..Kenapa tak buka?? Tekan sekali lagi. Tapi ni bunyi alarm untuk lock kereta. Kenapa ni ?? Rosak ke? Usaha sehabis baik buka kereta. Tak hirau orang sekeliling. 

Rupanya kereta orang lain. Memang kaler kereta sama tapi masalahnya design kereta berbeza. Itupun tak boleh kenal??? Masya Allah..Kalau ada yang lihat kejadian tu, mesti senyum kambing. Belum lagi owner kereta tu tengok!!hantuk kepala ke dinding agaknya. 

Puas aku fikir kenapa jadi macam ni.. Selepas 2-3 minggu baru aku tahu. 

Aduhai.. malu sungguh~

Nasiblah aku tak ke sekolah jalan kaki sebab terlupa aku ada kereta. Kalau jadi macam tu, memang terjun bangunan je lah paling sesuai. 

Astagfirullah~

Sekian.

Tuesday, March 26, 2013

TerSeNyuM SePanJanG HarI~

As Salam..

Happy holiday diucapkan kepada semua yang bercuti terutamanya guru-guru seluruh Malaysia dan semua pelajar sekolah yang dikasihi sekalian. ;)

Selasa..

Banyak yang aku nak tintakan hari ni. Kalau rasa-rasa boring atau menyampah maaflah. Tapi aku nak tulis juga ye..;)

Perkara 1 :

Rasa nak hantuk kepala ke dinding berkali-kali selain menggantung kaki ke atas dan kepala ke bawah bila aku baca semula entry-entry lama aku sejak blog ini dirasmikan. Perkataan-perkataan paling afdal untuk diberikan pada aku ketika itu adalah :

  • unmatured
  • crazy
  • annoying
  • gedik
  • swinging bowl
macam mana aku boleh tulis entry sebegitu rupa? Astagfirullah. ampun maaf dipinta kepada semua blogger yang baca. Dan ampun maaf kepada diri sendiri kerana membodohkan diri ketika itu. Kebanyakan entry macam orang meroyan kat blog sendiri. huaaarrgggghhhh.. *ke entry ni pun meroyan juga???

*malunya* (T_T)

Perkara 2 :

Bukan mudah kita nak asimilasi dan adaptasi diri kita  ke dalam budaya orang lain. Aku ramah pada keadaan tertentu dan dengan orang tertentu.. Aku boleh jadi diam dan pasif dengan orang tertentu dan pada keadaan tertentu. Bukan kerana tidak suka tapi kerana belum serasi bersama. Ini perlu masa. Aku anak kampung walau dilahirkan di key-ell (: 

Sebab aku masih makan sambal belacan, ulam-ulaman dan masih banyak western food yang tak dapat melepasi tekak ni. Tapi tak semua budaya kampung juga boleh menguasai diri ini.

Umpamanya aku tak berapa gemar ambil tahu kisah orang sekeliling selagi mereka hanya mengumpat kosong dan bercerita hal yang tak berkesudahan. Sampai suami kata yang aku ni sesuai duduk dalam hutan, tak perlu jiran. Agak kejam di situ. Agak-agakla duduk dalam hutan, bagila kondo sebiji ke kan. ;p Bukan tak ambil peduli, tapi budaya aku memang begitu dari dulu. Dibesarkan di taman perumahan dan semua buat hal sendiri. Memang tak bagus hatta tak sempurna iman jika kita tidur dalam kekenyangan tapi jiran sebelah kelaparan. Tapi semua ni ambil masa. Dan aku pula orang yang tak suka buang masa. *ada kene mengena ke??

Perkara 3 :

Curlasss you all kalau you all dah berubah ke jalan yang lebih baik. Dulu gila-gila, sekarang santun je. Dulu pakai jeans, sekarang slack je. Dulu tudung atas dada, sekarang tudung melepasi pinggang...fuhhhh alhamdulillah dan sekalung tahniah..

tapi..........

Kalau dulu mesra dan ramah, kenapa sekarang tidak lagi? 

Bayangkan kita kawan baik, belajar bersama, ketawa bersama.. lama tak jumpa. Tiba-tiba jumpa di hari bahagia, kita umpama tak kenal antara satu sama lain. Awok diam membisu dan hanya senyum macam kita memang tak pernah rapat sebelum ini. Itu perubahan baik ke??;( Lainlah kita berlainan jantina, itu nenek aku pun faham. 

Tak apalah. Orang tak sudi.. 

Perkara 4 :

Dah lama tak teman mak ke surau perumahan aku dulu. (Bukan nak cerita pasal geng surau) Suami aku kursus dua minggu, jadi aku duduk dengan mak. Teman mak ke mana dia pergi. Setiap kali aku ikut mak, ada 1 jiran ni akan tanya mak 'ehhh, ni anak akak yang baru kahwin tu kan??"

Rasanya dan 3 kali dia tanya. Bermula 2011, 2012 dan 2013.

Tahun pertama dan kedua mak kata 'aah, ye' sambil tersenyum..

Tahun ketiga, aku yang senyum, tapi mak aku jawab 'dah 3 tahun kahwinnya.. macam tu jugalah.'

Boleh tak aku jawab 'Tak sama dah mak. Semua baju kurung, seluar, t-shirt dah tak muat. Itulah perubahan besar dalam 3 tahun'

Secara fizikal memang tak ketara, tapi secara timbangan, berat aku dah naik 8.5.kg selepas kahwin. 

Terima kasih.

Perkara 5 : 

Prinsip hidup ni mudah bila kita lakar ia mudah. Sesiapa yang sudi berkawan, aku pasti menerima. Memaafkan sudah pasti, aku tak nak hidup dalam keadaan banyak musuh dari teman. Jadinya, aku memaafkan semua dan setiap tahun sekurang-kurangnya masa bulan puasa, aku akan memohon kemaafan dari semua. Terserah kalian nak memafkan atau tidak. Aku hanya mampu berdoa. Yang datang untuk bersahabat, aku terima dengan kesyukuran. Yang menjauh kerana entah kenapa, aku panjatkan doa supaya diberi hidayah. Percayalah, hidup aku lebih tenang selepas memaafkan dengan ikhlas. IKHLAS. Aku pernah maafkan, tapi sekadar di bibir. Jadi tak ke mana pun, tetap dendam itu datang. Tapi sekali ikhlas itu terjah, tersenyum lebar sepanjang hari. Rasa beban di hati hilang serta merta. Indahnya kemaafan. Tak percaya?? Boleh cuba..;)

Sekian. terima kasih bagi yang sudi baca entry panjang lebar hari ini. Nak sambung study. Selamat tersenyum dan bersedekah.

















Sunday, February 17, 2013

SeKejaP!

As Salam..

Perkara yang kita tak suka tapi kita kena tadah, terima dan lalui...

Mesti tak best kan?

Sesetengah orang kata, ini ujian..

Tapi kalau memang tak ada pilihan tu tak apa..

Yang menjadi masalah di sini adalah, kita ada pilihan..Tapi kita tak boleh memilih. Jadi kita lalui dengan sakit hati. 

Satu, sakit hati sebab kita tak suka untuk lalui. 

Dua, sakit hati sebab kita tahu ada pilihan lain yang lebih baik tapi kita tak boleh pilih..

Dan tiga, superb sakit hati sebab kita tak boleh pilih pilihan yang lebih baik tadi hanya kerana tak sampai hati..


Memang !#R$%^&*(&^%).. tak dapat digambar dengan kata-kata!

Sekian.

Friday, January 25, 2013

TahuN Baru 2013..

As Salam..

Hooyehhh, dah terlambat dan sangat terlambat..

Setiap tahun aku akan update entry akhir tahun dan awal tahun tepat pada masa..Tapi kali ini.... Oh My Blog.. Sepi tanpa khabar..dan lebih haru, aku baru perasan komen-komen blogger pada entry 2,3 bulan yang lalu.. Maaf kawan, teman dan sahabat...Aku baru je balas semua komen-komen tu..;)

Alhamdulillah...Syukur Ya Allah atas nikmat kehidupan sehingga ke hari ini...
2013, aku masih bernafas dengan sempurna..Syukur tak terhingga..

Jadi, dalam masa yang aku ada ni, macam biasa aku akan recap peristiwa sepanjang 2012...

Antara peristiwa besar yang berlaku tahun lalu:

1- Aku dapat berpindah tempat kerja.. Dari Sungai Besar ke Rawang. Usaha dan semangat yang bukan sedikit dari suami, akhirnya membuahkan hasil. Sekarang aku bertugas di Sek. Men. Keb. Taman Desa. 

2- Aku bercuti selama 5 hari 4 malam bersama suami ke Kelantan, Terengganu, Kedah, dan Perlis. Kemudian bersambung ke Pahang bersama adik aku.

Alamak, macam tu je yang ada dalam memori aku... Apa lagi ye??? hurm, itu lah antara yang manis yang aku ingat setakat ni. Yang lain dah tak ada dalam ingatan. heeeee..

2013~

Beberapa perkara manis menjengah ku di tahun baru. Syukran Ya Allah..

1- Aku bertukar sesi mengajar dari sesi petang ke pagi. Aku memang tak berapa gemar mengajar di sesi petang. Sebab bagi aku, permulaan hari yang baik adalah bekerja di pagi hari. Di sekolah lama pun, aku mengajar pagi. Jadi tak berapa nak betah bila tahun lepas, aku kena ke tempat kerja pada tengahari. Nasib baik hanya untuk 3 bulan sebab aku masuk sekolah baru pun dah akhir tahun, jadi main sumbat je subjek ape pun dan sesi ape pun..Tahun ni, aku kembali ke sesi pagi, memang sangat teruja. Alhamdulillah aku mengajar tingkatan 3 dan 4 sahaja.. Tak melibatkan SPM. lega untuk tahun ini..;-)

2- Berkat doa dan kesabaran aku, akhirnya persahabatn kami bertaut kembali.. Bayangkan kami kenal dari umur 6 tahun (pra sekolah)..Terpisah di sekolah rendah, dan berjumpa semula di sekolah menengah. terlalu banyak kenangan manis dan pahit antara kami. Sehingga kami belajar di Uni yang sama, satu bilik yang sama (short sem) dan banyak lagi..Malangnya, 2009 mula memisahkan kami. Perkara kecil yang dibesarkan oleh orang ketiga buat persahabatan kami seperti tiba di penghujungnya. Aku redha.. Allah pinta pengorbanan aku. Aku rela. Tapi dari tahun itu, aku tak putus-putus berdoa agar kebenaran tersingkap. Perkahwinan aku menemukan kami, tapi sekadar memenuhi undangan kerana ibu bapa kami juga saling kenal dengan baik. Kemudian kami terpisah semula. Aku bawa haluan aku apatah lagi aku dah berkahwin...Tapi doa adalah penghubung kami dan aku sentiasa mohon agar Allah beri keizinan untuk kami bertemu dan berbaik semula.

Dan nah.. Allah izinkan walaupun selepas 2 tahun. Terima kasih Ya Allah. 2013 membawa kami bersama semula. Terlalu banyak salah faham. Apatah lagi, sengketa yang berlaku adalah ketika kami masih terlalu mentah. Dan sekarang kematangan telah memandu kami agar memaafkan dengan ikhlas dan saling menghargai antara 1 sama lain. Semoga segalanya terus baik, dan jika ia berulang 1 hari nanti, moga kami dapat lalui dan selesaikan dengan cara yang lebih matang. Sesungguhnya, pertolongan Allah adalah paling sempurna...

kami pada tahun 2008 kalau tak silap di UIA Gombak.

kami, baru-baru ini di Papparich Rawang. 
*Tak banyak yang berubah*

Banyak lagi perkara pahit manis..tapi tak tahu kenapa, ini sahaja yang aku ingat untuk dicoretkan.
Apapun, setiap yang baik diharapkan berkekalan. Yang tidak baik itu diperbetulkan dan dijadikan tauladan..

Sekian untuk kali ini.. wassalam.