Sunday, November 25, 2012

PendaPaT PeNuLiS

Salam to all.

Update!

1- Selasa lepas, aku sempat menonton filem Istanbul Aku Datang..Lakonan Lisa Surihani, Tomok, Betto dll. Ramai yang kata cerita ni best, so tertarik la juga nak pergi tengok kan. Kalau ajak suami, dah tentu tak dapat dan asyiklah suruh aku tengok kat Astro First je. Jadi masa dia kerja, aku pergi mengukur jalan dengan adik aku. Yihaaaa, dapat jugak!

So komen aku :
a) Jalan cerita unik berbanding filem-filem cinta melayu sebelum ni.
b) Lakonan Lisa sangat-sangat berbeza dengan lakonannya masa filem I'm not single. First time aku tengok beliau berlakon, aku terus tak jadi nak minat si Lisa ni. Agak kaku. Tapi sekarang, boleh dikatakan 'awesome!'..
c) Solekan, gaya dan fesyen Lisa tak ubah macam Actress Korea. Jalan cerita pun macam Movie Korea.
d) Adalah sangat baik kalau Pelakon lelaki lain dapat ganti tempat Tomok dan Aizat. (Sorry, itu pendapat aku..(^^,))
e) Lakonan Betto sangat best cuma beliau tak berapa nak handsome.. (Sorry lagi!)
f) English Language Tomok & Betto macam skrip sendiri. Boleh tak? hehe

Apapun, filem melayu pertama yang aku suka!
*Aku sanggup promote kat suami, kot lah dapat tengok untuk kali kedua.. Balik-balik Astro First!!!!..Gerrr


2. Aku pergi kenduri kahwin. Banyak kenduri kahwin. Dan banyak yang aku sedari.. Antaranya :

a) Ramai pasangan hanya menitikberatkan make up, baju, door gift dan pelamin pengantin. Sedangkan makanan yang dihidang pada tetamu lebih utama untuk dijaga. 
b) Pengantin perempuan banyak pula pakai turban...ehhh ehhh.. Fesyen eh?? Tapi kalau sampai orang salah tafsir, bahaya tau. Jenayah fesyen tu.. hehe
c) Pengantin sibuk nak bergambar di pelamin dan hilang untuk outdoor shooting seawal 2.00 petang.. tetamu dan kawan yang datang dari jauh dapat tengok mak ayah pengantin sahaja lah!
Banyak lagi.. Tapi... Next entry lah ye. ;-)

PerCuTiaN 2012 - 4

Salam to all

Mari update lagi..;)

ok, selepas 4 hari balik bercuti dari Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis, kami sambung bercuti ke Pahang. Bukan lama pun, balik hari je. Dah lama teringin ke Bukit Tinggi, kebetulan adik aku pun cuti. Jadi kali ni kami pergi bertiga.. 

Masuk je ke sini kena bayar RM12 untuk dewasa. Then ada perkhidmatan shuttle (ala, lori kecik yang open air, macam kat zoo tu) disediakan. Setiap 1 jam, shuttle ni akan gerak dan ambil serta drop korang kat tempat-tempat tertentu.

Tempat-tempat menarik di Bukit Tinggi :
1) Animal farm (mini zoo)
2) Horse riding
3) Colmal Tropicale, Le chevalier dll : Bangunan-bangunan ala Perancis.
4) Botanical garden
5) Japanese village
6) Golf resort

dan mungkin ada tempat lain yang aku tak tersenaraikan..

Apa yang pasti, tempat ni memang boleh jadi heaven buat fotografer-fotografer di luar sana sebab pemandangan kat sini terutama di Japanese village sangatlah cantik, superb, awesome, gila vavi cun. Belum lagi usha-usha bangunan ala-ala perancis kat Le Chevalier dan Colmat Tropicale..Rasa kat oversea je.. hehe.
Jom layan gambar.
  
Bangunan-bangunan ala Perancis (hotel sebenanrnya)








Ni dekat animal farm. Binatang-binatang yang ada memang mesra pengunjung sebab  mereka dibiar bergerak bebas .. Pengunjung boleh touch, feed them & bergambar bersama.

                                                                     Pemandangan 

Di Japanese Village. memang superb pemandangan di sini.. 

 Rumah Jepun. Kalau nak feeling-feeling jadi gadis Jepun boleh je sewa costume Jepun dan bergambar di sini.



Setengah hari juga kami menghabiskan masa bergambar dekat Bukit Tinggi ni. Memang tak rugi. Cuma yang kurengnya, tak ada sebarang brochure dan guideline untuk melawat tempat-tempat kat sini. So, kami refer shuttle driver je. Tapi untuk sesiapa yang suka akan pemandangan dan berhajat nak mencari quiet place for holiday, di sini adalah tempatnya!

Then, kami terus ke KL. Nak ke mana pula ye???

Dah bawa adik dan suami, dah tentu tempat sejarah yang mereka nak jejaki. Jadi mereka suggest ke Rumah P.Ramlee. Dulu pernah pergi tapi tutup so adik aku menuntut sekali lagi untuk ke sana. *Adik aku ni lahir je tahun 1993 tapi rasanya jiwa dia jiwa 70-80-an..;)

Tapi tak ada pula aku snap gambar kat sini. Cuma yang pasti kalau ada yang teringin memakai costume zaman 70-80an, boleh sewa baju Allahyarhamah seniwati Saloma atau bagi lelaki boleh sewa baju Allahyarham P.Ramlee sendiri. Tak mahal, RM3.00 je okeh. 

Aku serius teringin tapi nak buat macam mana, orang dolu pinggangnya saiz 24, aku?????so.......... Tak jadi..;(

Lagipun baju orang dulu seksi sikit. suami dah jeling 10x..so.................. tak jadi lagi..;(

Then., kami shopping...hoooreyyy. tu je aku suka...

Kami ke Jalan Tar dan Pertama. Dah lama tak ke Jalan Tar. Sebab selalu sampai ke Sogo je. Lagipun dah lama tak beli kain Ela. Pakai baju siap je sekarang. Tapi nak mula kerja 2013 nanti, takkan ulang baju sama je kan. Capai juga la 3,4 pasang kain ela. Siapa nak jahit???? aduhai, 1 lagi nak kena fikir...

Alhamdulillah, selamat sampai rumah pukul 8.30 malam selepas berdinner di tesco Rawang.

Sekian.

Wednesday, November 21, 2012

PercuTiaN 2012 - 3

Salam to all

Bersambung lagi...;)

Masih di hari keempat percutian, pulang dari Wang Kelian kami terus turun dari Perlis. Ingat nak balik Rawang dah tapi suami kata teringin nak pergi Muzium Kedah dan Lembah Bujang bagi mengimbau Sejarah Tingkatan 1..;) Maka kami terus ke Kedah semula tapi tak sempat nak ke Muzium pada hari tersebut memandangkan sampai Kedah pun dah nak maghrib. Muzium dah tutup. ;( Bagi mengubati kekecewaan, kami ke Pekan Rabu..yihaaaa, laksa time..

Sangat sedap, segar, asli.. Tapi mak kata laksa Kedah sedap sebab ada belut atau ketam dalam kuahnya.. Kalau ketam, tak ada masalah.. Kalau belut???? Glurrrppp.. Tak apa, tak nampak. hahaha

Laksa sodap!

Finally, kami ambil keputusan tambah sehari lagi percutian di sini demi menyempatkan diri ke Muzium Kedah & Lembah Bujang..;) aku pastilah ok je. Tambah sebulan pun bereh.. (^^,) Jadi kami check in hotel yang sama.. Malamnya sempat kami melawat ke Alor Setar Tower dan Tesco Meregong. *Menara KL pun tak sampai lagi..;) 

Menara Alor Setar


Hari Kelima kami terus ke Muzium Kedah. Suasana panas sangat masa ni. Tapi tak apa, better than hujan.. Walaumacamanapun, agak kecewa sebab Muzium Kedah tak se'awesome'  Muzium Perlis. Agak suram, gelap, sedikit informasi dan tak berjaga..

Muzium Kedah
Jadi tak lama di sini.. Terus ke Lembah Bujang. Di sini, kami melawat candi-candi peninggalan kerajaan-kerajaan terdahulu. Candi ni tempat ritual bagi agama buddha dan hindu. Sama rupanya macam dalam buku Sejarah sekolah menengah dulu ;). Kawasan pun nyaman, ada air sungai di kelilingnya dan kehijauan hutan. Menarik! Kemudian kami ke Galeri Sejarah Arkeologi yang terletak dalam kawasan yang sama..

Di Lembah Bujang

Dalam Muzium Arkeologi

On the way back to KL, aku sempat mengajak suami ke Sungai Petani. Singgah ke rumah ex-roomate aku di Sungai Besar dulu. Kak Maiza namanya...  Happening dengan cerita-cerita latest kami di sekolah masing-masing. Tapi tak boleh lah nak berlama, perjalanan masih jauh. Maka selepas itu, terus bergerak balik ke Rawang. Tepat 8.40 malam, sampai ke Rawang tercinta...hehehe.. Alhamdulillah..

*Hari kedua di Kelantan, kami sempat ke Pantai Cahaya Bulan. Lupa nak update! ;)

* 5 hari 4 malam percutian kali ini sangat bermakna. Perjalanan jauh, jadi masa kami suami isteri di dalam kereta sangat lama. Masa inilah masa bermuhasabah diri, meluahkan rasa hati dan rasa tak puas hati serta mengimbau kenangan-kenangan lama. chewaaah..;) Sebab tu la kena ada perjalanan jauh antara kami. Cuti sekolah sahajalah masanya. Bukan sahaja bercuti tapi dapat bercerita. Kalau hari-hari lain, tak dapat masa berkualiti macam ni. Sibuk masing-masing..;)

* Kami merentas 7 negeri dan 6 ibu negeri..;-)

Sekian~

Tuesday, November 20, 2012

PeRcuTiaN 2012 - 2

Salam to all

Sambungan percutian okeh!

Hari ketiga, kami terus ke Kampung Belimbing Tanah Merah Kelantan sempena menghadiri majlis perkahwinan ex-roomate aku di UKM dulu (Siti Mariam). Alhamdulillah majlis nampaknya berjalan lancar dan cukup sederhana. Memang nampak perbezaan kenduri di sebelah timur dan barat Malaysia. Walau apapun, tetap meriah dan my ex-roomate nampak gorgeous dalam persalinan biru turquiose. 

Selamat Penganti Baru Puan Siti Mariam. ;-)
 Selepas majlisnya, kami terus menyambung perjalanan ke Kedah. Saja nak makan laksa kata suami. *Padahal laksa favourite aku. Beliau yang lebih nampaknya!!!

Kami ikut lebuhraya timur barat dan melalui Grik, Baling dan sempat menyinggah ke Hentian Titiwangsa untuk menikmati pemandangan alam & gunung-ganang serta merasai udara sejuk seperti di Genting Highland. Subhanallah.. Banyak tempat-tempat indah dalam Malaysia ni rupanya...;) 

Banjaran Titiwangsa

Akhirnya kami sampai ke Alor Setar lebih kurang pukul 6 petang. Terus cari hotel dan check in. Malam ni rehat sahaja. Kesian suami aku memandu jauh. Aku tak dibenarkan memandu sama sekali. *Mesti beliau assume aku ni lembap dalam pemanduan!! excuse me~

Hari keempat pagi-pagi lagi kami dah naik ke Perlis. Perjalanan yang aku rasa sangat-sangat berbaloi sebab sepanjang perjalanan terlalu banyak pemandangan cantik. Perlis adalah antara negeri yang masih  banyak mengekalkan greenery scenes nya.. Subhanallah... 


Kami ke Muzium Negeri iaitu Muzium Kota Kayang. Kat situ ada juga Gua Kota Kayang, Muzium Adat Istiadat Raja, Galeri Senjata & Muzium Kebudayaan. Ternyata kawasan muzium ni sangat terjaga sebab kawasannya nampak bersih dah segar.. ;)

Gua Kota Kayang.
Pemandangan dalam kawasan muzium

Di muzium kebudayaan
Kemudian kami terus ke Wang Kelian. Jalan ke Wang Kelian boleh tahan mencabar macam jalan ke Genting Highland. Wang Kelian ni umpama bazar la. Dan kami bolehlah masuk ke Thailand sikit sebab Wang Kelian ni dah sempadan Malaysia-Thailand. Orang yang berniaga pun speaking Thailand. Nasib depa boleh juga speaking melayu..;-) So apa lagi, di sini aku membeli lah apa yang patut. Banyak je toto, tikar, periuk belanga dll yang murah-murah kat sini..;) 

     Kawasan jual beli. Tak begitu ramai umat. Sebab kami pergi ni hari khamis. Kalau nak tengok scene macam kat uptown, kena datang weekend..;)


Sambung nanti okeh!! Wassalam.


Monday, November 19, 2012

CuTi SeKoLaH 2012~


Salam to all

Bertemu kembali setelah sekian lama menyepi...;-)

Al kisah :

Sebelum raya ogos lalu, aku betul-betul dalam dilema. Suami tak mahu lagi duduk berasingan. Jadi suami harap permohonan pindah ku (sesi jun 2012) berjaya. Jika tidak, suami minta aku berhenti kerja. Memang dilema habis masa ni sebab kebetulan permohonan pindah tidak berjaya. Sebulan juga aku kemurungan. Tapi berkat usaha suami, rayuan pertukaranku (Ogos) berjaya. Tak terungkap segala rasa. Alhadulillah. Aku dapat berpindah ke Rawang. Ke sisi suami dan keluarga. 

Kesibukan di sekolah baru (SMK) buat aku lupa langsung dunia blog. Mengajar pula sesi petang, lagilah tak ada masa. Balik sekolah dah maghrib, settle hal rumah apa patut dah pukul 12 malam. Maka tak mampu seaktif dulu di alam blogging. Tapi sekarang cuti sekolah, maka dapatlah update apa patut..;-)

Dah seminggu pun cuti sekolah bermula. Seperti biasa cuti sekolah harus diisi dengan percutian. Kelantan menjadi destinasi kerana kebetulan ex-roomate aku di UKM melangsungkan perkahwinannya..

Perjalanan ke Kelantan biasanya mengambil masa selama 7 jam. Tapi suami nak ikut jalan lama dan menikmati pemandangan kampung dan pantai. Jadi kami melalui Terengganu. 11 jam baru sampai. Aku ok je sebab tak memandu.;) 

Di Terengganu singgah makan keropok lekor sahaja. Sebab aku dan suami baru je ke Terengganu Julai lalu, jadi tak ada tempat sangat yang nak dilawati. Terus check in hotel yang betul-betul berhadapan dengan Kota Bharu Mall (KB Mall). Hari pertama ni tak berjalan ke mana sangat sebab sampai KB pun dah nak malam so round-round KB Mall sahaja..

Hari kedua (Selasa), kami meneroka bandar Kota Bharu dan ke Rantau Panjang.

Kami ke Padang Merdeka Kelantan yang menempatkan beberapa Muzium seperti Muzium perang (Bank kerapu) Muzium Adat Istiadat Raja dll. Muzium Negeri (Kelantan) ditutup pula sebab ada renovation. 

Depan Bank Kerapu (Unik betul namanya)
Bank kerapu = memorial perang
Di salah satu muzium di Padang Merdeka Kelantan

Kemudian kami membeli belah di Rantau Panjang. Siap beli beras wangi. ;-) Penuhlah bonet kereta dengan buah-buahan, pelbagai makanan ringan yang popular kat kelantan dll. 

**Ku sangkakah Kelantah hujan dan mungkin banjir, tapi alhamdulillah cuaca sangat baik..;)

Sambung nanti okeh..;-)
Wassalam.